Finanţe

​SECTORUL AGROINDUSTRIAL CERE SPRIJINUL GUVERNULUI ŞI AL BNM PENTRU REINTRODUCEREA MAIB ÎN PROCESUL DE ADMINISTRARE A CREDITELOR OFERITE DE BEI

21 octombrie, 2014

Sectorul agroindustrial din RM cere sprijinul Guvernului şi al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pentru a reintroduce BC „Moldova-Agroindbank” (MAIB) în procesul de administrare a creditului de 75 mil. euro oferit de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru implementarea proiectul „Filiera Vinului”.

Eugen Pâslaru, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri, a declarat pentru „INFOTAG” că decizia BEI de a suspenda, în aprilie 2014, participarea MAIB la proiectul „Filiera Vinului” din cauza problemei lipsei de transparenţă a acţionarilor a afectat sectorul agrar.

„MAIB, după cum sugerează şi denumirea băncii - Banca agricolă - cooperează strâns cu sectorul agricol şi dispune de una dintre cele mai extinse reţele de filiale”, a spus Pâslaru.

Potrivit lui, după adoptarea deciziei de suspendare a participării MAIB la proiectul „Filiera Vinului” practic 60% din sectorul viti-vinicol nu are acces la componenta de creditare și leasing a acestui program.

„Mai mult, până în luna aprilie, în cadrul proiectului finanţat de BEI, MAIB a acordat mai multe credite sectorului agricol decât celelalte bănci participante la proiect luate împreună”, a spus Eugen Pâslaru.

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri, mai multe asociaţii din sectorul agricol din Moldova au cerut în repetate rânduri Guvernului, BNM şi direct BEI să se implice în soluţionarea acestei probleme, „dar din păcate fără succes”.

„Din câte suntem informaţi, instituţiile internaţionale nu mai au atât de multe pretenţii faţă de MAIB în ceea ce priveşte problema transparenţei, iar la moment decizia de a reintroduce MAIB în lista băncilor care au dreptul că participe la acest proiect depinde de BNM”, susţine Eugen Pâslaru.

„Recent a fost lansat cu sprijinul BEI un nou proiect în domeniul horticulturii în valoare de 120 mil. euro. Din nou mulţi participanţi din sectorul agrar nu vor avea acces la mijloacele financiare externe, deoarece sunt deserviți la MAIB şi este destul de dificil să-ţi treci conturile la o altă bancă peste noapte”, a adăugat Eugen Pâslaru.

„INFOTAG” precizează: În prezent, la implementarea proiectului „Filiera Vinului” participă băncile Moldindconbank, Mobiasbanca - Groupe Societe Generale, Energbank şi ProCreditBank.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.21 17:20 Ionut
    Bravo dl Pislaru, ati spus adavarul -direct si clar!!!
  2. 2014.10.21 17:24 Horia
    MAIB este prima banca in Moldova!!!
  3. 2014.10.21 18:27 Xenofond
    MAIB este cea mai putarnica banca din Moldova!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.