Finanţe

​BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII (BEI) VA LUCRA CU BĂNCI „SOLIDE” ŞI „TRANSPARENTE” DIN MOLDOVA – WILHELM MOLTERER

27 octombrie, 2014

Banca Europeană de Investiţii (BEI), care a deschis o reprezentanţi în Moldova, va lucra cu bănci „solide” şi „transparente” din ţară. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel a declarat la o întrevedere cu jurnaliştii moldoveni vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, care a indicat că BEI şi BERD au „propriile condiţii pentru activitatea cu băncile locale”.

„Ştiu că în Moldova se lucrează asupra faptului ca băncile să devină mai transparente, fapt ce este sprijinit de BEI. Pentru o activitate comună în Moldova este nevoie de bănci puternice, de aceea susţinem eforturile Guvernului şi Băncii Naţionale, scopul cărora este de a consolida băncile locale şi de a spori eficienţa administrării corporative a acestora”, a spus bancherul.

Vorbind despre rugăminţile companiilor de vinificaţie de a implica la creditul BEI de 75 mil. euro Moldova Agroindbank, care deserveşte majoritatea beneficiarilor creditului BEI, Wilhelm Molterer a spus că cunoaşte această problemă.

„Ne aflăm la etapa de discuţie. Guvernul şi Banca Naţională lucrează asupra transparenţei băncilor. Noi avem faţă de băncile partenere anumite cerinţe: soliditate şi transparenţa băncii. Presupunem şi sperăm că problema transparenţei sistemului bancar din Moldova va fi rezolvată cu ajutorul legislaţiei perfecţionate. Şi cu cât mai rapid va fi făcut acest lucru, cu atât mai bine va fi pentru bănci. Dar, se pare că deocamdată această sarcină nu a fost rezolvată”, a menţionat Wilhelm Molterer.

Potrivit spuselor sale, BEI intenţionează să conlucreze în Moldova cu toate băncile, nu doar cu băncile cu capital străin.

El a exprimat o opinie pozitivă la adresa Guvernului moldovenesc, care a fost cel mai activ între ţările „Parteneriatului Estic”, propunând cel mai mare număr de proiecte pentru finanţare.

„În aceasta şio constă răspunsul al întrebarea de ce în RM este cea mai mare cotă pentru o persoană de credite BEI, decât în alte ţări”, a menţionat el.

Întrebat de corespondentul agenţiei „INFOTAG” despre indicele mediu al costului creditelor BEI pentru Moldova ca ţară, precum şi pentru companiile private, Wilhelm Molterer a menţionat că „rata este un subiect de discuţie cu partenerii de afaceri”.

Vorbind despre posibilitatea companiilor particulare de a obţine resurse de la BEI, bancherul a menţionat că în aceste cazuri este vorba despre sume de la 15 mil. de euro.

„Noi finanţăm proiecte, nu le elaborăm”, a spus bancherul, exprimând mulţumire faţă de lucrul cu partea moldovenească pe proiectul „Livezile Moldovei”, care a fost pregătit şi semnat într-un timp record.

„INFOTAG” precizează: Din 2007 BEI a acordat pentru şapte proiecte în RM circa 590 mil. euro. În Moldova lucrează activ un partener al BEI - BERD , care a acordat peste 1 mlrd. de euro.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.27 16:56 Stiven
    Super noutate pentru Moldova si pentru investitorii...
  2. 2014.10.27 17:00 Nicolae
    Banca s-a intirziat la 7-8 ani!
  3. 2014.10.27 17:05 Sanduta
    In primul rind trebue sa lucrati cu MAIB...daca vreti sa aveti rezultate bune.
  4. 2014.10.27 18:03 Mihai
    100 milioane pe an, parcha este mult, dar pentru noi suma aceasta nu este de ajuns...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.