Finanţe

​CNPF A SISTAT TRANZACŢIA DE PROCURARE A 21% DE ACŢIUNE ALE EUROCREDITBANK DE CĂTRE UN CETĂŢEAN AL IRAKULUI

28 octombrie, 2014

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a suspendat înregistrarea tranzacției cu achiziționarea de către un cetățean irakian, Mahmoud Mohamed Shakir Mahmoud a 2,27 mil. de acţiuni ale EuroCreditBank la Bursa de Valori pe 17 octombrie.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, cumpărătorul a procurat de la stat pachetul său de acţiuni deţinut la această bancă în mărime de 21,02%, care a fost scos pentru vânzare timp de mai mult de șase ani.

Un alt regulator al pieței - Banca Națională a Moldovei (BNM) i-a permis lui Mahmoud Mohamed procurarea pachetului de 51% de acţiuni ale EuroCreditBank.

În comunicatul CNPF se vorbeşte că comisia i-a venit în întâmpinare Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a cerut timp suplimentar pentru a verifica toate informațiile referitoare la tranzacție.

Un interlocutor înalt al agenție în CNPF a declarat că comisia nu are posibilitatea să verifice informațiile în afara țării, în schimb SIS a solicitat informații suplimentare din surse externe.

„Pentru aceasta ofiţerii SIS au nevoie de 10 zile, pe care CNPF le-a oferit cu amabilitate”, a declarat un reprezentant al CNPF.

Acționarul majoritar al EuroCreditBank, cu o pondere de 59,36%, este Mariana Petros Zisis, care încearcă de mai mulți ani după moartea soțului ei, James Zisis, să-și vândă acțiunile. Interes faţă de acțiunile sale, precum și a pachetului statului de 21,02% au demonstrat mai mulţi cumpărători: fondul de investiţii Euro Yatirim Menkul Degerler (Turcia), businessmanul moldovean Emanuel Grinşpun, investitori din Rusia, precum şi Mahmoud Mohamed Shakir Mahmoud, care a fost de acord sa achite Marianei Zisis 10 mil. de euro.

Potrivit datelor „INFOTAG”, de la unul dintre micii acționari ai Eurocreditbank, în prezent, între acționarul majoritar și Mohamed Mahmoud există un acord de dezvoltare comună a băncii, eliberarea unei noi emisii de 30 mil. de lei, care se presupune că va fi răscumpărată de cetățeanul irakian.

Mahmoud Mohamed - un angajat al programului „Globe” ONU, cu sediul la New York. Recent, el a achiziţionat active în sectoarele agricol și de construcții din Republica Moldova. Interlocutorii „INFOTAG”, care au discuta cu Mahmoud Mohammed, a spus că el are puţin peste 50 de ani.

„INFOTAG” precizează: Conform rezultatelor primelor nouă luni ale anului 2014 EuroCreditBank a câștigat 5 mil. lei de profit net, ceea ce este al 11-lea rezultat între cele 14 bănci din Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.28 11:43 Irina
    Bani la omu din Irac sun CURATI!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.