Finanţe

​AIPA NU ESTE GATA SĂ ACCEPTE DOCUMENTELE PENTRU ACORDAREA CREDITULUI POLONEZ

11 decembrie, 2014

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) nu este gata să accepte documentele pentru acordarea creditului polonez de 100 mil. de euro pentru dezvoltarea complexului agroindustrial din Moldova, contrar promisiunii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de a lansa miercuri proiectul.

Solicitat de corespondentul „INFOTAG”, directorul AIPA, Petru Maleru, a spus că „proiectul nu este funcţionabil, deoarece lipseşte componenta tehnică”.

„Nu poţi într-o zi să lansezi proiectul. Nu avem registrul agricultorilor, nu avem echipamentul necesar, fără de care proiectul este imposibil de realizat”, a spus el.

Potrivit lui Maleru, „în prezent sunt elaborate formele de rapoarte pentru înregistrarea în proiect”.

„Producătorii agricoli, care doresc să primească creditul, trebuie să semneze declaraţia pe propria răspundere. De asemenea, AIPA trebuie să verifice pachetul de documente depus de ei. Procedura de pregătire a documentelor va dura ceva timp, posibil chiar două săptămâni”, a spus şeful AIPA.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, AIPA, în comun cu Camera de Comerţ şi Industrie, a semnat marţi un acord de cooperare, ce prevede asimilarea creditului polonez. Acesta prevede restructurarea sectorului agricol, în particular, a sectorului animalier. Creditul a fost acordat pe un termen de 25 de ani cu o perioadă de graţie de cinci ani şi o dobândă de 0,15% anual. Participanţii proiectului vor avea posibilitatea să ia un credit de la 500 mii euro pe un termen de 5-8 ani cu patru ani perioada de graţie şi dobânda de 3%. Doritorul de a lua credit trebuie să dispună de 30% resurse proprii din suma solicitată. Contractul cu Guvernul Poloniei de acordare a 100 mil. de euro a fost semnat la Varşovia în mai 2014, între Premierii celor două ţări. Miercuri era planificată începerea acceptării documentelor de la doritorii de a beneficia de credit.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.