Finanţe

​CĂDEREA CURSULUI RUBLEI ÎN RUSIA ALIMENTEAZĂ CEREREA DE VALUTĂ ÎN MOLDOVA – OPINIA DEALERILOR

17 decembrie, 2014

Liniştea de pe piaţa valutară din Moldova, stabilită marţi, 16 decembrie, a zădărnicit căderea dezastruoasă a cursului rublei ruseşti.

Dealerii de valută, opinia cărora a fost solicitată de corespondentul „INFOTAG”, menţionează că marţi, după masă, nu avea cine să vândă dolarul american la cursul de 15,5 MDL:$1.

„Dar imediat ce din Rusia s-au auzit noutăţi despre o nouă cădere a rublei ruseşti, piaţa moldovenească parcă a fost înlocuită, deoarece din senin a apărut cerere şi dorinţă de a cumpăra valută chiar şi la un curs mărit”, a spus interlocutorul agenţiei dintr-o bancă.

Situaţia din a doua jumătate a zilei de marţi s-a prelungit miercuri, când mulţi aveau dorinţă de a cumpăra valută, în primul rând, la casele de schimb valutar (CSV), care în ultima perioadă întotdeauna sunt solicitate, iar cel mai important, au dorinţă de a cumpăra valută mai mare decât a băncilor.

„Cel mai probabil, din cauza agitaţiei populaţiei şi a cererii nejustificate de valută piaţa va continua să crească. Iniţiatorii cursului în creştere, ca şi anterior,vor fi CSV, după care urmează băncilor, care denotă un comportament mai reţinut în ceea ce priveşte căderea pe viitor a cursului leului moldovenesc”, afirmă dealerii.

Mulţi participanţi ai pieţei sunt miraţi de fluxul continuu de lei, care în această perioadă vine la CSV.

„Există presupunerea că o parte din aceşti lei sunt depozite ale deponenţilor ai două bănci, în care regulatorul pieţei a introdus administrare specială”, a presupus unul din participanţii pieţei, menţionând că BNM la sigur ştie ce sumă de lei se mai poate vărsa pe piaţa valutară, pentru a fi convertiţi în valută.

Participanţii pieţei atrag atenţie la faptul că intervenţiile regulatorului duc la „sterilizarea leilor de pe piaţă”. De exemplu, miercuri dealerul BNM a vândut $20 mil., care din cauza agitaţiei s-au vândut ca pâinea caldă.

„INFOTAG” precizează: De la începutul anului 2014 leul moldovenesc s-a depreciat faţă de dolarul SUA cu mai bine de 18%, iar faţă de euro – cu 10%. Pentru a menţine situaţia stabilă pe piaţa valutară BNM a vândut în anul curent peste $300 mil. Rezervele de valută ale băncii depăşesc $2,2 mlrd.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.12.17 18:57 Elena
    Perd numai saracii... Bogatii a cumparat dolarii chit cursu era 14 MDL un dolar...
  2. 2014.12.18 09:00 Boris
    Vinovat este dl Dragutanu si punct!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.