Finanţe

​UNDE SUNT BANII DE LA BANCA DE ECONOMII ȘI, CINE SE FACE VINOVAT?

23 decembrie, 2014

Actualul Prim-ministrul Iurie Leancă, a confirmat că va insista asupra efectuării de către o companie internaţională a investigaţiei în sistemul bancar şi a situaţiei de la Banca de Economii. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta Premierul a declara luni seara, la postul de televiziune Moldova-1.

Răspunzând la întrebarea despre auditul internaţional la Banca de Economii şi a sistemului bancar, în general, diplomatul a confirmat că ancheta va avea loc. Totodată, Leancă a dezminţit zvonurile că acest fapt ar putea pune în pericol numirea sa în funcția de Premier.

„Vreau să mă credeți că dacă ar fi o asemenea dilemă, deși nu văd cum ar exista, unde ar trebui să aleg într-o o investigație efectuată de o companie internațională și funcția de Premier, chiar dacă e cam deplasată această dilemă, bineînțeles că aș alege investigația. Dacă acum cei vinovați nu vor fi trași la răspundere, mă tem că atunci cetățenii vor pierde cu totul încrederea în elitele politice, capacitatea instituțiilor statului și în viitorul său. Este în interesul tuturor nu doar să accepte această investigație, dar să și-o dorească. Trebuie să investigăm, să recuperăm banii care au fost delapidați și cei care au furat să fie pedepsiți”, a subliniat Leancă.

Şeful Executivului a recunoscut că în instituţiile statului se fură mult, precum şi faptul că „se fură şi în Guvern, şi în Parlament, şi în administraţiile teritoriale”.

„Se fură şi există multă corupţie. Acest fenomen pune deja în pericol instituţiile statului. Am ajuns în situaţia că dacă nu vom da o lovitură puternică acestui flagel, atunci nu mai are sens nici actul unei guvernări pro-europene”, a spus Leancă.

Premierul a recunoscut că „Guvernul pe care l-a condus a depus eforturi în acest sens, totuşi, primii paşi făcuţi au fost foarte timizi şi lenţi”.

„Din aceste considerente avem nevoie de sprijinul extern. La Bruxelles chiar am discutat posibilitatea înfiinţării funcţiei de ombudsman contra corupţiei, iar în această funcţie să fie numită o persoană din afara ţării. Există experienţa altor state, care au primit ajutor extern în eradicarea corupţiei. Cel mai elocvent exemplu este cel al României, care în cele din urmă a obţinut rezultate importante în lupta cu corupţia”, a spus Leancă.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.12.23 16:36 Alex
    Prea tirziu dl prim-ministru!
  2. 2014.12.23 16:39 oba-na!
    Hotii adevarat!!!
  3. 2014.12.23 18:17 Lica
    Ilan Sor - mare business man!
  4. 2014.12.23 18:19 Mihai
    Ghiciti, de ce Leanca asa sustina pe Ilan Sor?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.