Finanţe

​UE VA ACORDA MOLDOVEI 64 MIL. DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA AGRICULTURII

26 martie, 2015

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 64 mil. de euro în cadrul programului ENPARD, dintre care, 53 mil. de euro vor fi transferate direct în buget. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, acordul corespunzător a fost semnat la Chişinău, joi, Prim-ministrul Moldovei, Chiril Gaburici şi directorul pentru Politica de Vecinătate a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler.

Resursele sunt acordate pentru sprijinirea bugetului şi contribuire la creşterea durabilă a agriculturii. O parte din aceşti bani sunt destinaţi pentru restructurarea și modernizarea industriei de prelucrare, gestionarea eficientă a resurselor naturale, precum și îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă în regiunile rurale.

Potrivit Premierului Gaburici, acces la resurse vor avea toţi agricultorii înregistraţi oficial la organele fiscale din ţară, inclusiv cei ce lucrează în Transnistria.

„Ultima circumstanţă este extrem de importantă pentru nou, deoarece permite partenerilor noştri din raioanele de est să beneficieze de aceste resurse. Ajutorul dat este un semnal clar Chişinăului că UE are încredere în republică şi îi oferă şansa de a asana situaţia dificilă din ramură. Pentru a o depăşi urmează să parcurgem calea industrializării agriculturii şi rezolvării problemelor calităţii. Anume calitatea produselor agricole ne va permite să devenim competitivi, atât pe pieţele tradiţionale, cât şi alternative”, a spus Premierul.

Premierul a menţionat că tot astăzi va avea o întrevedere cu organizatorii acţiunii de protest a agricultorilor, programată pentru 27 martie. În opinia sa, „situaţia dificilă din sectorul agricol, provocată de pierderea pieţelor tradiţionale, se dezgheaţă”.

Gerhard Schumann-Hitzler a menţionat că astăzi este o zi bună pentru Moldova, deoarece este evident progresul său pe calea spre Europa.

„Am discutat în cadrul întrevederii reformele ce urmează să fie realizate de Moldova pentru a continua calea spre UE. Aceste resurse mai sunt şi o soluţie pentru problema creşterii economice a sectorului strategic al republicii şi sporirii prosperităţii cetăţenilor. Este, de asemenea, o zi bună deoarece semnând acest acord UE demonstrează că Moldova nu este singură în soluţionarea sarcinilor de modernizare a ţării. Statele membre ale UE şi contribuabilii dau de înţeles că semnarea acordului nu este ultima acţiune pentru Moldova. Moldova se află pe calea cea dreaptă şi UE este dispusă să ajute în continuare Moldova”, a menţionat oficialul.

„INFOTAG” precizează: Programa ENPARD a fost lansată în martie 2011, ca instrument de ajutor pentru „Parteneriatul Estic”, în care intră și Moldova.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.26 13:17 Tim
    Ar fi foarte bine daca macar o parte din acesti bani sa ajunga la destinatie, dar nu in buzunarile funcionarilor corupti.
  2. 2015.03.26 16:23 Veronoca
    Dl Slusari a-vea dreptate, bravo lui!!!
  3. 2015.03.26 16:26 Stas
    Inca doi-trei ani si la noi sa fie Europa!
  4. 2015.03.26 19:37 Snur
    Multi agrarieni nu sistina greva...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.