Finanţe

​BANCA MONDIALĂ VA ACORDA $12 MIL. FERMIERILOR CE AU SUFERIT DIN CAUZA INTERDICŢIEI DE A LIVRA MĂRFURI ÎN RUSIA

30 martie, 2015

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a ajuns la un acord cu Banca Mondială, care va acorda $12 mil. pentru sprijinirea agricultorilor, ce au suferit din cauza interdicţiei de a importa mărfuri în Rusia în toamna anului 2014.

Viceministrul Agriculturii, Vlad Loghin, a relatat corespondentului „INFOTAG”, că compensaţii vor primi pomicultorii şi viticultorii.

„BM va acorda un credit cu dobândă de 0,6% anual, iar statul va acorda resurse cu titlu de compensaţii nerambursabile pentru micile întreprinderi, terenurile căror nu depăşesc 15 ha. De sprijin financiar vor putea beneficia majoritatea fermierilor noştri”, a spus el.

Potrivit viceministrului, negocierile practic s-au încheiat şi în curând Ministerul şi Guvernul vor anunţa lansarea programului.

„INFOTAG” precizează: După embargoul impus de Rusia în iulie 2014 la fructele moldoveneşti, precum şi legume şi produse conservate în septembrie, Guvernul a decis să compenseze fermierilor pierderilor din cauza imposibilităţii de a vinde recolta pe piaţa rusească. Pentru acest scop a fost aprobată procedura de obţinere a compensaţiilor, conform căror din buget se alocă suplimentar 138 mil. lei. Apoi au fost adăugate 16 mil. de lei, destinate compensaţiilor pentru prune. Statul achită pentru fiecare kilogram de mere 1,5 lei, iar de prune – 1,2 lei. Costul producerii merelor, cu condiţia respectării tuturor regulilor agrotehnice, este de circa 2,5-3,5 lei. Fără stropire costul este de 2 lei.

Suma indicată nu este suficientă pentru achitarea tuturor datoriilor faţă de agricultori, şi statul a iniţiat negocieri cu BM pentru achitarea compensaţiilor producătorilor de soiuri târzii de struguri şi mere.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.30 13:46 Dimitrel
    Multi deja sunt falimentati!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.