Finanţe

​LICHIDITATEA REDUSĂ ÎN LEI CONTRIBUIE LA ATRAGEREA RESURSELOR SCUMPE DE LA POPULAŢIE - SERGHEI CEBOTARI

15 aprilie, 2015

Lichiditatea insuficientă în lei moldoveneşti condiţionează atragerea de către bănci a resurselor scumpe de la populaţie, ratele căror deja depăşesc 15%, consideră preşedintele conducerii BC Moldova Agroindbank S.A. (MAIB).

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând interviul bancherului pentru revista Business Class, el afirmă că sistemul bancar, posibil, a întârziat puţin cu majorarea ratelor şi acum cu asemenea ritmuri încearcă să restabilească echilibrul, dar a procedat exclusiv reieşind din situaţia de pe piaţă.

„Nu doar prin ratele înalte ale depunerilor atrase se explică mărimea dobânzilor la credite. Aici trebuie de luat în calcul şi alte aspecte. Costul resurselor depinde, inclusiv, şi de ratele principalelor instrumente ale politicii monetare a Băncii Naţionale a Moldovei. Vorbesc despre rata de bază, de la care pornesc celelalte instrumente, inclusiv ratele la creditele Overnight şi Repo”, a spus Cebotari.

El a atras atenţie şi la faptul că băncile, calculând costul resurselor creditare, mai iau în considerare şi nivelul rezervelor obligatorii şi riscul la creditarea clienţilor.

„”Din momentul majorării ratei de bază a BNM de la începutul anului 2015 de practic două ori, noi la bancă acordăm atenţie sporită clienţilor noştri, găsim soluţii de compromis, posibil, netradiţionale, pentru ca procesul de creditare să nu stagneze”, a menţionat el.

Vorbind despre rata dobânzii a valorilor mobiliare de stat, bancherul a spus că acest indice influenţează nivelul de lichiditate a băncilor.

„Cu cât este mai mare nivelul lichidităţii în sistem, cu atât este mai mică rata dobânzii la VMS. Principala sarcină a băncilor – creditarea sectorului real al economiei, iar la licitaţiile de cumpărare a VM băncile participă cu lichiditatea în plus. Deficitul de lichiditate în valută naţională, respectiv, duce la cererea redusă din partea băncilor şi la majorarea ratelor la VMS”, a explicat bancherul.

Vorbind despre comportamentul BNM pe piaţa financiară, Serghei Cebotari a spus că comportamentul regulatorului este corespunzător situaţiei nu doar de pe piaţa valutară, dar şi din economia ţării în general.

„Pîrghiile de influenţă ale BNM asupra situaţiei se limitează la reglementarea politicii monetare, fapt în care şi constă funcţia băncii centrale. BNM a luat poziţie de desfăşurare a unei politici monetare dure, folosind instrumentele disponibile. Aceste aspecte duc la sterilizarea masei monetare. Dintr-o parte, aceasta influenţează scăderea presiunii inflaţioniste. Din alta – condiţionează păstrarea stării de pasivitate a procesului de import, zădărniceşte lansarea pendulului creşterii economice şi concomitent stimulează reducerea capacităţii de cumpărare a populaţiei”, a spus el.

În opinia lui Serghei Cebotari, urmează să răspundem la întrebarea „Ce curs preferăm?”.

„Ori continuăm politica „banilor scumpi” – a administrării dure sau slăbim această chingă şi oferim oportunitate dezvoltării economice naturale, dinamizării comerţului extern, creşterii PIB”, a explicat bancherul, indicând că „nici un Guvern nu poate fi mai înţelept decât piaţa”.

Serghei Cebotari s-a arătat convins că structurile de stat şi sectorul privat prin eforturi comune vor crea premisele necesare pentru dinamizarea proceselor din sectorul real, pentru a „lansat economia la capacitate maximă”.

Commentarii [ 9 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.15 13:21 Elena
    Corect dl Cebotari de ce guvernu nu asculta bancherii?
  2. 2015.04.15 13:24 Stas
    Cebotari deja simte ca a vinit momentul chid banciii nu au de unde sa dezvolta...
  3. 2015.04.15 13:26 Benea
    Parca inainte de Cebotari la MAIB nu era nimic, nu cred asa este corect...
  4. 2015.04.15 13:29 Petra
    Ce bancher si banca productiva noi avem in Moldova!
  5. 2015.04.15 19:02 Petrache
    Asta trebue sa intalege Banca Nationala si Dragutany personal...
  6. 2015.04.15 19:09 Alex
    Mi se pare ca dl Cebotari este prea destept si pentri banca, si pentru tara, se vede ca are MBA!
  7. 2015.04.16 11:54 Stiven
    Drept spune Cebotari, nu stiu daca Gaburici aude asta?
  8. 2015.04.16 13:53 Olesea
    De ce nu intrebati pe dl Cebotari daca MAIB sa plateasca dividende?
  9. 2015.04.17 09:02 Zinovii
    Bine ca poate si vre, eu iubesc asa oameni!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.