Finanţe

​NEGOCIERILE GUVERNULUI CU FMI PRIVIND NOUL PROGRAM VOR FI LUNGI ŞI DIFICILE – EXPERTUL ELENA GORELOVA

21 aprilie, 2015

Negocierile Guvernului Moldovei cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind noul Program de cooperare vor fi lungi şi dificile, consideră directorul adjunct al Centrului de Studii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Solicitată de corespondentul „INFOTAG” ea a amintit că subiectul dat nu este unul public, de aceea deocamdată nu este clar cum va evolua situaţia.

„Se ştie doar că Guvernul a invitat oficial în ţară misiunea specială a FMI pentru negocieri privind noul Program. În anul trecut Moldova fusese vizitată de Misiuni ale FMI, care au analizat indicii macroeconomici de după finisarea Memorandumului prevăzut pentru 2010-2013”, a menţionat expertul.

În opinia sa, după „remarcă destul de dure ale donatorilor”, transmise Guvernului, negocierile cu FMI privind semnarea noului Memorandum vor fi dificile, în special având în vedere situaţia de pe piaţa financiară, legată de starea de lucruri din cele trei bănci problemă.

„Nu cred că negocierile cu FMI se vor încheia rapid, iar important în aceeaşi variantă la care speră Guvernul, dorind, în primul rând, să suplinească rezervele valutare ale statului”, a menţionat Gorelova.

Prognozând situaţia pentru perspectivă pe termen scurt, ea nu a exclus varianta că „se poate răci atitudinea faţă de RM din partea partenerilor externi”.

„Dacă nu vor urma decizii concrete, ci continuă practica din a doua jumătate a anului 2014, atunci statele donatori, care destul de generos au sprijinit Moldova în plan financiar în anii 2009-2014, pot reduce şi chiar suspenda finanţarea proiectelor investiţionale importante pentru ţară”, a spus Gorelova.

Expertul nu vede posibilităţi reale ale Guvernului pentru ca „cardinal să schimbe în 2015 situaţia în bine”.

„Ministerul Economiei prognozează reducere cu 1% a PIB, presupunând că în exprimare reală salariile în anul curent se vor majora cu 1%”, a conchis expertul.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.21 11:56 Olesea
    FMI are obligatiune sa ne ajuta pe noi!
  2. 2015.04.21 11:58 Prascovia
    FMI poate sa ne da $800 de milione de dolari?
  3. 2015.04.21 12:20 Elena
    Fara ajutoru FMI anul 2015 sa fie perdut pentru Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.