Finanţe

​BNM S-A ADRESAT AGENŢIEI KROLL PENTRU A-I PERMITE PUBLICAREA RAPORTULUI PRIVIND FURTUL BANILOR DIN BĂNCI

24 aprilie, 2015

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, s-a adresat conducerii agenţiei Kroll (Marea Britanie) pentru permisiunea de a publica raportul cu privire la scoaterea banilor din trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Surse din cadrul BNM au relatat corespondentului agenţiei „INFOTAG” că propunerea de a publica raportul Kroll aparţine preşedintelui Parlamentului RM, Andrian Candu, care consideră că în situaţia actuală, când aceste fapte generează asemenea interes, ancheta trebuie să fie la maxim deschisă.

De asemenea, spicherul Parlamentului a solicitat cât mai curând posibil de a organiza şi desfăşura concursul internaţional de selectare a companiei ce va desfăşura a doua etapă a anchetei. Scopul acesteia este de a identifica beneficiarii finali ai marilor sume de bani din Moldova.

După ce specialiştii Kroll au prezentat raportul, asupra cărui au lucrat timp de patru săptămâni, în presă a apărut informaţia că banii din băncile moldoveneşti s-au transferat în şase ţări din Orient şi Occident. În document figurează zeci de nume şi denumiri de companii, implicate în delapidarea banilor din bănci. Numele acestora deocamdată nu se indică.

Anterior Guvernatorul BNM afirma că în raportul Kroll este indicat că la delapidarea banilor din bănci este implicat un grup de persoane: acţionari şi manageri ai băncilor, precum şi directori ai unor companii, ce au luat din bănci credite cu ulterioara transferare a banilor peste hotare.

„INFOTAG” precizează: Dorin Drăguţanu declara anterior că BNM planifică să finiseze desfăşurarea concursului şi selectarea companiei pentru a doua etapă de investigare până la sfârşitul lunii mai 2015.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.