Finanţe

​LEUL MOLDOVENESC SE FORTIFICĂ, FOLOSINDU-SE DE CEREREA REDUSĂ LA DOLARI ŞI EURO

12 mai, 2015

Sfârşitul săptămânii trecute şi începutul săptămânii curent au fost marcate de fortificarea leului moldovenesc pe fundalul cererii reduse la dolarul SUA şi euro.

Participanţii profesionali ai pieţei valutare, opinia căror a fost solicitată de corespondentul „INFOTAG”, menţionează că din partea importatorilor se înregistrează cerere scăzută de valută, ceea ce în tandem cu absenţa pe piaţă a dealerilor Băncii Naţionale, care ar cumpăra valută, duce la fortificarea considerabilă a leului.

„Tranzacţiile de pe piaţa valutară fără numerar nu se evidenţiază prin sume mari. De exemplu, luni, 11 mai, volumul vânzărilor a constituit $1,5 mil. În prima jumătate a zilei de marţi au fost cumpărate circa $300 mii. Unii participanţi ai pieţei vând dolarul la cursul de 17,65 MDL:$1, ceea ce demonstrează fortificare considerabilă a valutei naţionale”, a spus interlocutorul agenţiei, indicând la „neclaritatea” unui asemenea comportament al dealerilor.

În opinia specialiştilor, în asemenea momente pe piaţa valutară multe aspecte depind de regulator, dacă va ieşi pe piaţă cu scopul de a cumpăra valută.

„Dacă Banca Naţională nu cumpără valută înseamnă că regulatorul este interesat ca leul să se fortifice. Acum regulatorul liber ar putea cumpăra valută în rezervă, piaţa demonstrează disponibilitatea operatorilor de a vinde valută”, menţionează experţii.

Pe piaţa valutară s-a creat o situaţie „nestandard”, în care persistă multe necunoscute: cum se vor comporta importatorii, va începe BNM să cumpere valută?.

La întrebarea dacă este legată fortificarea leului cu faptul că acesta caută un nou „echilibru de curs”, dealerii atrag atenţie la faptul că leul nu are premise economice pentru majorarea cursului – exportul nu creşte, importul se reduce, se reduc remitenţele, consumul intern scade.

„De aceea faza de fortificare a leului poate fi explicată prin poziţiile valutare arhipline, în care stau participanţii pieţei şi populaţia. Şi persoanele juridice, şi cele fizice nu se grăbesc să vândă dolari şi euro, presupunând că „poziţia valutară”, în pofida mărimii sale, le va permite nu doar să economisească bani, dar şi să-i înmulţească”, a conchis dealerul valutar.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.05.12 16:30 Alex
    Mersi, totul acuma este clar...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.