Finanţe

SISTEMUL DE TERMIFICARE A CHIŞINĂULUI VA FI MODERNIZATĂ CU AJUTORUL BM

03 iulie, 2015

Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) din grupul Băncii Mondiale va acorda Moldovei un credit de $40,5 mil. pentru sporirea eficienţei sistemului centralizat de termificare a Chişinăului. Acordul de împrumut, semnat în aprilie la Chişinău, a fost în ajun ratificat de Parlamentul Moldovei.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, creditul este acordat până în aprilie 2049 cu o dobândă de 2,5% anual şi vacanţă de cinci ani cu scopul de a crea un sistem modern şi eficient de distribuţie a energiei electrice din contul reducerii pierderilor (prin instalarea punctelor termice individuale şi înlocuirea reţelele de termificare), diminuarea cheltuielilor (reducerea consumului de energie electrică şi a cheltuielilor pentru întreţinere), precum şi modernizare (reducerea pierderilor în reţea).

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, implementarea proiectului nu va duce la majorarea considerabilă a tarifului la căldură, atunci când fără luarea măsurilor urgente, având actualele pierderi în reţele, care depăşesc 20%, tarifele la sigur se vor majora, iar situaţia din sistemul de termificare va deveni catastrofală.

Ministerul Economiei a calculat că implementarea primei etape a proiectului, pentru care sunt prevăzute $20 mil., va permite să economisim până la $9 mil. anual.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în cadrul reorganizării sistemului de termificare a Chişinăului în 2014 întreprinderea municipală Termocom a fost declarată falită şi a trecut în proprietatea S.A CET-2, redenumită în Termocomelectrica.

Se presupune că Banca Mondială va fi, de asemenea, garant al întreprinderii faţă de S.A. „Moldovagaz”, care este principalul creditor al complexului de încălzire din capitală ($80 mil.).

La 1 ianuarie 2015 datorii de peste 1 mie de lei pentru căldură avea proprietarii ai 39,3 mii apartamente din Chişinău, inclusiv 21,4 mii aveau datorii de până la 3 mii de lei, 6,1 mii – de la 3 la 5 mii de lei, 2,9 mii – de la 5 la 7 mii de lei, şi circa 8,7 mii – mai mari de 7 mii.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.03 13:22 Alex
    Chind asta v-a fi la noi?
  2. 2015.07.03 15:12 Grigore
    Moldovagar trebue sa cere baNI PRIN JUDECAT!
  3. 2015.07.03 15:14 Slovac
    De unde Moldovagar e atit de mult rabdare?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.