Finanţe

​FERMIERILOR POSIBIL NU LI SE VOR ACHITA PE DEPLIN COMPENSAŢIILE DIN CAUZA PROBLEMELOR CU FINANŢAREA EXTERNĂ

07 iulie, 2015

Din cauza lipsei unui memorandum cu misiunea FMI, fermierii moldoveni posibil nu vor primi peste 100 mil. de lei, prevăzute în fondul de subvenţionare pentru agricultură în 2015.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au relatat corespondentului „INFOTAG” că din cauza refuzului FMI de a vizita Moldova, Guvernul riscă să piardă 110 mil. lei ($5,792 mil.), prevăzute de bugetul de stat pentru sprijinirea agriculturii.

„Problema este că din 610 mil. de lei din fondul de subvenţionare, doar 500 sunt acoperite de buget. Restul sunt destinate în calitate de ajutor în cadrul proiectului Uniunii Europene pentru stimulare economică în mediul rural (ESRA). Dacă misiunea nu va veni în Moldova în curând, pur şi simplu nu vom avea de unde să achita subvenţiile”, a spus el.

Colaboratorul Ministerului a adăugat că fără 240 mil. de lei, pe care statul le datorează din anul trecut, şi prevăzute de fondul pentru anul curent, pentru sprijinirea fermierilor vor putea fi cheltuite doar 260 mil. de lei.

„Noi sperăm că situaţia în curând se va îmbunătăţi, însă, pentru a păstra întreaga sumă a fondului, noi trebuie să întreprindem măsuri urgente. FMI dictează cerinţe dure, dar fără acestea nu vom putea ajuta fermierii”, a spus el.

„INFOTAG” precizează: Misiunea FMI a refuzat să vină în Moldova după ce Premierul Chiril Gaburici a demisionat. Se aşteaptă că FMI va relua negocierile după aprobarea Guvernului şi programului său de activitate. După FMI reprezentantul Băncii Mondiale, Alex Kremer, a anunţat despre suspendarea transferării a $45 mil. pentru sprijinirea bugetului de stat.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.07 15:18 Dumitru
    Nu se poate asa!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.