Finanţe

​PIEŢEI VALUTARE ÎI ESTE CARACTERISTICĂ TENDINŢA „CERERII AMÂNATE” DE VALUTĂ – OPINIA EXPERŢILOR

28 iulie, 2015

Piaţa valutară săptămâna curentă este caracterizată de tendinţa aşa-zisei „cereri amânate” de cumpărare a valutei, care nu este satisfăcută din cauza aşteptării unui raport mai „comod” între leul moldovenesc şi dolarul SUA şi euro.

Participanţi profesionali ai pieţei, opinia căror a fost solicitată de corespondentul „INFOTAG”, afirmă că potenţialii cumpărători de valută parcă stau de pândă, acumulând pentru cumpărarea euro şi dolarilor SUA volume corespunzătoare de lei.

„Această categorie de jucători aşteaptă când cursul leului va atinge nivelul maxim posibil al consolidării sale, care, cel mai probabil, va fi în a doua sau a treia decadă a lunii august”, a spus interlocutorul agenţiei, care consideră că săptămâna aceasta raportul de 18,7-18,8 MDL:$1 corespunde situaţiei reale de pe piaţă.

Asupra unui asemenea curs nu exercită presiuni nici cumpărătorii, nici vânzătorii de valută.

„În ceea ce priveşte piaţa de valută în numerar, atunci pe acest segment nu se observă presiuni. Totul este din plin – şi dolari, şi euro, şi ruble”, menţionează participanţii pieţei, care salută participarea în zile de vineri la licitaţii a dealerului Băncii Naţionale a Moldovei, care, de exemplu, pe 24 iulie a vândut câteva milioane de valută.

Pentru Moldova luna august este tradiţional luna ofertei sporite de valută. Oferta vine din partea agricultorilor, după comercializarea pe pieţele externe a cerealelor şi sâmburoaselor. În plus este luna vacanţelor pentru muncitorii migranţi, care revin acasă pentru a-şi revedea rudele şi familia. Spre a treia decadă a acestei luni „se trezesc” părinţii elevilor, care cumpără activ caiete şi manuale, înnoiesc garderoba copiilor, îi pregătesc pentru şcoală. Toate acestea presupun cheltuieli, respectiv, convertirea valutei în lei moldoveneşti.

Unii participanţi ai pieţei presupun că datorită intervenţiilor şi cumpărării valutei BNM nu va permite leului să se fortifice tare. Cel mai probabil, regulatorul îl va ţine la nivelul de 19 MDL:$1, +- 5%.

„Se prognozează că BNM va conduce cursul valutei naţionale va aproape de raportul 20 MDL:$1, nepermiţându-i pieţei oscilaţii mari de curs”, afirmă liderii, considerând că perioada cea mai favorabilă pentru leu nu va dura mult, aproximativ între 10 şi 25 august.

Totodată, situaţia poate fi influenţată de BNM, dacă la şedinţa de joi, 30 iulie, regulatorul din nou îşi va înăspri politica, în primul rând, în ceea ce priveşte rezervele băncilor şi ratele de refinanţare. Aceşti indici în prezent sunt de 22% şi 15,5%, deşi din 7 august rezervele obligatoriu se vor majora cu 4 p.p. – până la 26%.

„INFOTAG” precizează: Rezervele valutare ale BNM în prezent sunt de $1,7 mlrd.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.07.28 18:01 Ana
    In tra asta si exista piata valutara?
  2. 2015.07.28 18:06 Raisa
    Dl Talmaci chind aude despre asa curs el, probabil plinge ca copil mic...
  3. 2015.07.28 18:07 Maria
    Dragutanu sa face curs 25 de lei pentru un dolar si buget sa fie pli cum vre dl Arapu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.