Finanţe

MISIUNEA FMI VA SOSI ÎN MOLDOVA ÎN A TREIA DECADĂ A LUNII SEPTEMBRIE CURENT

07 august, 2015

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), invitată pe 31 iulie în Moldova de Prim-ministrul Valeriu Streleţ, şi Guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), va sosi la Chişinău în a treia decadă a lunii septembrie.

Într-un interviu pentru agenţia „INFOTAG”, Valeriu Streleţ a spus că joi, 6 august, Guvernul a primit un răspuns de la FMI, în care se spune că misiunea va sosi în a treia decadă a lunii septembrie, în intervalul 21-24 septembrie.

Sosirea în ţară a misiunii FMI pentru corespondentul „INFOTAG” a fost confirmată şi de reprezentanţa permanentă a fondului în RM, menţionând că în răspunsul fondului nu se vorbeşte nimic despre data exactă a vizitei experţilor misiunii.

Şeful Guvernului moldovenesc sper că acţiunile Cabinetului de miniştri şi BNM de rezolvare a problemelor privind cele trei bănci problemă vor contribui ca negocierile cu misiunea FMI să nu fie prea dificile.

„Noi trebuie să demonstrăm prin fapte că pe lângă acordurile privind modul în care intenţionăm să rezolvăm problema acestor bănci, vom avea şi paşi concreţi şi acţiuni. De exemplu, faptul că deja pe 9 octombrie regulatorul pieţei va retrage licenţele la dreptul de activitate ale Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank”, a menţionat Streleţ.

Potrivit spuselor sale, deja în curând, aproximativ pe 10-11 august, va fi anunţat un concurs, în cadrul cărui BNM va reuşi să selecteze un consorţiu din două companii pentru anchetarea furtului banilor din cele trei bănci.

Streleţ sper că şi ancheta internă privind dosarele penale va conduce la faptul că, în primul rând, o parte din bani va fi returnată statului, care este creditorul principala la acestor bănci, iar în al doilea rând, vor fi traşi la răspundere şi pedepsiţi cei ce au admis neglijenţa, care a permis scoaterea unor sume atât de mari din ţară.

În opinia Premierului, procedura de administrare specială în privinţa acestor trei bănci trebuia introdusă, cel puţin, cu un an înainte, ceea ce ar fi stopat furtul banilor.

El are mari speranţe că un acord cu Misiunea FMI privind noul Program va permite Guvernului încă până la semnare să dezgheţe finanţarea Moldovei din partea donatorilor externi, în primul rând, a Băncii Mondiale (BM) şi Uniunii Europene (UE). Pentru Guvern relaţiile cu BM şi UE au importanţă strategică. Problema constă în faptul că în bugetul 2015 este prevăzută obţinerea finanţării directe de la bancă în sumă de $45 mil., iar din partea UE - 40,7 mil. euro.

„Sper că poziţia noastră deschisă la negocierile cu FMI şi paşi concreţi în ceea ce priveşte schimbările structurale şi reforme vor fi dovada fermităţii intenţiilor Guvernului”, a conchis Prim-ministrul Valeriu Streleţ.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.08.07 16:47 Svetlana
    La sfirsit!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.