Finanţe

​ECONOMISTUL ELENA GORELOVA: PRIN INIŢIEREA VIZITEI MISIUNII FMI AUTORITĂŢILE MOLDOVEI URMĂRESC SCOPURI ÎNGUSTE

26 august, 2015

Iniţiind vizita Misiunii FMI, autorităţile Moldovei urmăresc scopuri foarte înguste, consideră doctorul în economie Elena Gorelova.

Intervievată de corespondentul agenţiei „INFOTAG”, ea a menţionat că „ei de urgenţă au nevoie de un nou acord de creditare, pentru a stabiliza câtuşi de puţin situaţia macroeconomică”.

În opinia expertului, aceste resurse vor fi folosite pentru suplinirea rezervelor valutare ale BNM pentru a stopa deprecierea leului şi inflaţia.

„Acordul cu FMI presupune restabilirea încrederii, respectiv şi finanţare din partea donatorilor”, consideră ea.

Gorelova este convinsă că FMI este bine informat despre situaţia financiară şi economică din Moldova şi cauzele înrăutăţirii acesteia.

„Evident că FMI are un pachet de recomandări pentru Guvernului Moldovei şi Banca Naţională şi cerinţe, care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de împrumut. Totodată. Guvernul nu are un plan anticriză, dacă judecăm după programul său de activitate şi primii paşi întreprinşi. Astfel, în negocierile cu FMI Guvernul şţi BNM vor fi cei conduşi”, a opinat ea.

Economista consideră că asemenea poziţii ca sprijinirea sectorului agricol, acordarea compensaţiilor grupurilor financiar vulnerabile, în legătură cu majorarea tarifelor şi preţurilor, restabilirea exportului pe piaţa rusească, nu vor fi luate în considerare de FMI, dacă Guvernul le va menţiona la negocieri.

„Negocierile de elaborare a unui nou Memorandum, cel mai probabil, vor demonstra disponibilitatea părţii moldoveneşti de a îndeplini toate condiţiile FMI, pentru ca cel puţin spre sfârşitul anului să obţină împrumutul şi mijloacele altor donatori. O dată cu semnarea noului Memorandum Moldova nu va fi mai atractivă pentru investitorii străini, deoarece probleme, care complică desfăşurarea activităţii de afaceri şi a investitorilor, nu se vor rezolva de la sine. Iar după scandalul furtului din bănci imaginea investiţională a Moldovei va rămâne pătată pentru mult timp”, a spus directorul în economie.

„INFOTAG” precizează: În bugetul pentru 2015 este prevăzut să finanţarea externă va constituit circa 5 mlrd. de lei. Din acestea se planifica de a acoperi circa 18% din cheltuieli. Însă majoritatea donatorilor au suspendat finanţarea.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.08.26 17:15 Zinaida
    Pe d-na Gorelova eu cred...
  2. 2015.08.26 17:20 Viorel
    FMI daca da ceva numai la inceputului anului 2016!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.