Finanţe

​CONVOCAREA ADUNĂRII VICTORIABANK ESTE ZĂDĂRNICITĂ DE FORMALITĂŢILE LEGISLAŢIEI, PE CARE TREBUIE SĂ LE RESPECTE ACŢIONARII

01 septembrie, 2015

Convocarea şi desfăşurarea adunării extraordinare a BC Victoriabank S.A. este stopată de formalităţile legislaţiei moldoveneşti, pe care trebuie să le respecte acţionarii primei bănci private din Moldova.

Surse apropiate de conducerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), au comunicat corespondentului „INFOTAG”, că adunarea extraordinară a băncii, despre necesitatea cărei s-a vorbit în declaraţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), poate fi convocată prin decizia a cel puţin 25% din acţionari.

„Este necesar un document, care ar confirma intenţia grupului de acţionari, care deţin cel puţin 25% din acţiuni, ceea ce, conform Legii privind societăţile pe acţiuni, le oferă dreptul pentru a convoca adunarea. Deocamdată comisia nu a recepţionat asemenea decizie”, a spus interlocutorul agenţiei.

În cadrul încercărilor de a comenta situaţia creată la CNPF privind convocarea adunării, corespondentul a aflat că regulatorul pieţei a a informat reprezentanţii BERD, indicând că, conform legislaţiei, pentru convocarea unei adunări extraordinare este necesară decizia acţionarilor la iniţiativa căror este convocată.

CNPF a amintit că comisia are cererea BERD privind necesitatea de a desfăşura o şedinţă a Victoriabank, dar pentru convocarea acesteia este necesară decizia unui grup de acţionari care ar deţine 25% din acţiunile băncii.

„În asemenea decizie în mod obligatoriu se indică lista de subiecte, care se înaintează pentru a obţine decizia acţionarilor”, a spus reprezentantul comisiei.

„INFOTAG” precizează: În prezent Banca Naţională a Moldovei a eliberat câteva permisiuni de cumpărare a unei cote considerabile a Victoriabank. Pe lângă permisiunile BERD şi a companiei VB Investment Holding B.V. (Olanda), precum şi companiei Insidown (Cipru), care deţine 38,2% din acţiuni, este vorba despre doi businessmeni cunoscuţi în Moldova – Nicolai Ciornîi, managerul holdingului AMG-Holding şi Vaja Jashi, top-managerul grupului de întreprinderi Trans-Oil Group. Toţi trei acţionari, înafară de Ciornîi, sunt gata să procure 50%+1 acţiuni ale băncii, atunci când AMG-Holding pretinde la un pachet de 20%.

Conform informaţiilor de care dispune agenţia „INFOTAG”, la începutul anului curent Ciornîi a purtat negocieri cu Alfa Bank (România) pentru preluarea pachetului său de 12% la Victoriabank. Conform informaţiilor, negocierile continuă.

În iulie conducerea BERD a adresat Guvernului RM o scrisoare, în care s-a plâns de interdicţia de a participa cu acţiuni ale băncilor în capitalele altor companii. Această decizie nu a permis VB Investment Holding B.V. să cumpere o cotă semnificativă din capitalul Victoriabank.

Cei mai mari acţionari ai Victoriabank sunt Insidown LTD (38,2%), BERD (15,06%), Alpha Bank România (12,5%), Galina Proidisvet şi familia (13,81%) şi Victor Ţurcan (10,45%).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.