Finanţe

​BERD CONSIDERĂ CĂ ESTE NECESARĂ TRANSPARENŢĂ ÎN SISTEMUL BANCAR, PENTRU CA MOLDOVA SĂ NU PIARDĂ ALT MILIARD

03 septembrie, 2015

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pledează pentru transparenţă în sectorul bancar, inclusiv în ceea ce priveşte structura acţionarilor băncilor. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la reprezentanţa BERD în Moldova, acest subiect s-a discutat în cadrul vizitei în Moldova a delegaţiei BERD, în frunte cu Director Executiv Regional pentru Europa de Est şi Caucaz, Francis Malige.

El a salutat decizia Guvernului de lichidare a Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, spunând că „aceasta este un pas încurajator în direcţia corectă”. Malige a îndemnat autorităţile şi organismele de reglementare să dinamizeze eforturile de depăşire a crizei bancare şi să asigure transparenţa acţionarilor din ramură.

„Când acţionarii bancaro rămân în umbră, controlul necesar este imposibil, iar consecinţele sunt evidente. Moldova nu-şi poate permite să mai piardă un miliard”, a spus reprezentantul BERD.

El a confirmat disponibilitatea BERD de a sprijini RM în atragerea investiţiilor şi realizarea reformelor economice, făcând referire la necesitatea acută de a îmbunătăţi mediul de afaceri din ţară.

„Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă: criza bancară, slăbirea monedei naționale și un declin economic pronunțat. Pentru a atrage investiții, care vor genera locuri de muncă și vor stimula economia, țara are nevoie urgent de reformare, curăţarea sistemului bancar și intensificarea luptei împotriva corupției; mă bucur să văd că guvernul împărtășește aceste priorități”, a spus Malige.

Potrivit spuselor sale, Moldova are nevoie de parteneri puternici, cum sunt UE, FMI, Banca Mondială şi BERD.

„Sprijinul continuu va depinde de implementarea reformelor. Succesul țării e în mâinile conducerii politice care are toate cheile pentru a debloca situația și a construi o economie prosperă. BERD este gata să o ajute”, a subliniat reprezentantul băncii.

El a confirmat disponibilitatea BERD de a-şi majora cota în capitalul normativ al Victoriabank, pentru „a proteja a treia cea mai mare bancă din Moldova de acționari netransparenți și să păstreze independența, profesionalismul și succesul comercial al operațiunilor instituției”.

În cadrul vizitei la Chişinău, delegaţia BERD s-a întrunit cu Prim-ministrul Valeriu Streleţ, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ministrul Finanţelor, Guvernatorul Băncii Naţionale. Însă, aceste structuri s-au limitat la scurte mesaje despre întrevedere.

„INFOTAG” precizează: În 2015 Banca Naţională a Moldovei a eliberat BERD câteva permisiuni de cumpărare a unei cote considerabile a Victoriabank, în capitalul cărei deţine 15%. BERD intenţiona să realizeze operaţiunea prin compania sa VB Investment Holding B.V. (Olanda). Însă decizia autorităţilor RM de a interzice cu acţiuni ale băncilor în capitalul altor companii a „zădărnicit afacerea” BERD. Guvernul a propus băncii să desfăşoare tranzacţia pe piaţa de valori a RM. Pe lângă BERD, BNM a acordat permisiune de a procura până la 100% din acţiunile Victoriabank altui acţionar străin - compania Insidown (Cipru), care deţine 38,2% din acţiuni. În luna august au apărut informaţii că permisiuni de la BNm de a obţine o cotă considerabilă la Victoriabank deţin doi businessmeni cunoscuţi în Moldova – Nicolai Ciornîi, managerul holdingului AMG-Holding şi Vaja Jashi, top-managerul grupului de întreprinderi Trans-Oil Group.

Cei mai mari acţionari ai Victoriabank sunt Insidown LTD (38,2%), BERD (15,06%), Alpha Bank România (12,5%), Galina Proidisvet şi familia (13,81%) şi Victor Ţurcan (10,45%).

La finele perioadei ianuarie-iulie 2015 Victoriabank a obţinut venit de peste 170 mil. de lei, menţionându-se la acest indice pe locul trei din sistem.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2015.09.03 13:03 Inga
    Ce santimpla, mama mia!!!
  2. 2015.09.03 13:04 Ana
    Situatia este clara: oligarhi inpotriva BERD-lui!
  3. 2015.09.03 13:17 Ion
    A venit momentul chind oligarhii nu pot sa fac nimic - numai vinzare si punctu!
  4. 2015.09.03 15:53 Chiril
    Stati liniste, oligarhii nostrii au o sute de variante, ei stiu ce sa fac ca nu se perde controlul...
  5. 2015.09.04 09:02 Nimfa
    Toate cumparari asa felul la noi sa face la bursa!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.