Finanţe

​GRANTURI EUROPENE OFERITE MOLDOVEI PENTRU PREVENIREA INUNDAȚIILOR

12 noiembrie, 2015

Uniunea Europeană a alocat 8 milioane de euro pentru modernizarea hidrologică a zonei transfrontaliere România-Ucraina- Moldova. Despre gestionarea fondurilor s-a discutat miercuri, în cadrul conferinței de presă „Prevenirea inundațiilor de risc și sistemul de alertă timpurie în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, zona transfrontalieră”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, şefa direcție Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din Romania, Marisanda Pîrîianu, a declarat că „proiectul este unul destul de ambițios, atât prin obiective și indicatori de program, cât și prin valoarea destul de ridicată pe care o are - peste 9 mil. de euro, dintre care cofinanțarea statelor beneficiare este de 10%, iar 90% fiind aportul Uniunii Europene (UE). La acest moment putem să spunem că ne apropiem de etapa de finalizare a proiectului, care se preconizează pentru iunie 2016”.

În cadrul conferinței au fost discutate problemele de inginerie și de prevenire a riscurilor climatice, de asemenea, s-a discutat schimbul de date hidrologice în temeiul dispozițiilor acordurilor bilaterale existente între România-Ucraina și România - Republica Moldova în caz de inundații.

„Costul proiectului pentru RM este de peste 2 mil., fondul fiind asigurat de Instrumentului European de Vecinătate (ENI), având obiectivul principal al proiectului - îmbunătățirea managementului viiturilor, al poluării accidentale din bazin și al calității resurselor de apă, pentru prevenirea situațiilor de urgență. Proiectul derulat între România-Ucraina-Moldova își propune reducerea vulnerabilității la inundații pentru localitățile din regiunile de frontieră, prin efectuarea lucrărilor de modernizare a Complexului hidrologic Costești-Stînca, instalarea și interconectarea sistemelor de monitorizare în bazinele râurilor Siret și Prut”, a spus directorul Agenției Apele Moldovei, Arcadii Calaraș.

„O mare parte din echipamentul achiziționat din proiect este deja instalat în teritoriu și în timpul apropiat urmează să fie și testat, iar stațiile de monitorizare automată, care urmează să fie instalate, acoperă o zonă foarte largă. Majoritatea dintre ele vor fi instalate pe teritoriul Ucrainei”, a spus Silvia Neamțu, asistent coordinator de proiect.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.11.13 08:46 Stas
    Ei dau su dau da noi furam si furam...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.