Finanţe

​AGRICULTORII AU OBŢINUT DREPTUL DE A IMPORTA MOTORINĂ PENTRU NEVOI PROPRII

04 decembrie, 2015

Parlamentul a adoptat joi prima lege din „pachetul agricol”, care permite agricultorilor să importe motorină pentru nevoi proprii fără achitarea taxelor de licenţiere. Documentul a fost sprijinit de toţi cei 58 deputaţi prezenţi la şedinţă.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, legea prevede că pentru aceasta trebuie semnată Declaraţia pe proprie răspundere că combustibilul important este pentru nevoi personale şi nu se va vinde, ulterior, pe piaţa internă.

Iniţial legea prevedea anunţare obligatorie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în decurs de 72 de ore din ziua importului combustibilului, însă apoi deputaţii au refuzat, considerând că acest punct este inutil şi creează dificultăţi suplimentare, atât pentru fermieri, cât şi pentru ANRE.

Asupra fermierilor nu se extinde cerinţa pentru marii importatori de produse petroliere, care trebuie să dispună de capacităţi proprii de anumite volume şi de capital minim. Dreptul de a procura combustibil direct de la producător fără taxe îl au doar producătorii agricol, înregistraţi în calitate de persoane juridice.

În cazul comercializării pe piaţa internă a motorinei importate pentru consum personal, în sumă care depăşeşte o mie de lei, este prevăzută o amendă de până la 20 mii lei sau închisoare până la doi ani.

De asemenea, va fi modificată metodologia de formare a preţurilor cu amănuntul la produsele petroliere de bază şi gazul lichefiat. Preţurile la produsele petroliere de bază se vor calcula reieşind din cotaţiile medii Platts FOB MED (Italia) sau Platts FOB NWE (în dependenţă de regiunea de import) în recalcul în valuta naţională. La gazl lichefiat reieşin din cotaţiile medii Argus DAF Brest propane-butane mix în conformitate cu Argus International LPG.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.04 14:04 Violeta
    Macar ceva, bine ca dl Candu tine cuvintul sau!
  2. 2015.12.04 14:11 Ilie
    La sfirsit!
  3. 2015.12.04 14:13 David
    Macar asta sa ajuta la agrarienii nostrii daca statu nu poate sa face nimic pentru dinsii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.