Finanţe

​BERD A ACORDAT MOBIASBANCĂ - GROUPE SOCIETE GЕNЕRALE 5,5 MIL. DE EURO PENTRU SPRIJINIREA PROIECTELOR DE EFICIENŢĂ ENERGETICĂ

24 decembrie, 2015

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat Mobiasbancă - Groupe Societe Generale. o tranşă de 5,5 milioane euro pentru creditarea companiilor private care întreprind măsuri de economisire a energiei și investesc în proiecte de energie regenerabilă în cadrul Liniei de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova II (MoSEFF II).

Conform comunicatului BERD, citat de agenţia „INFOTAG”, împrumutul va fi completat cu granturi UE care vor fi oferite companiilor în calitate de stimulente directe până la 20% din suma creditului pentru angajarea experților pentru a sprijini banca și companiile locale cu asistență tehnică pentru astfel de investiții.

Potrivit spuselor șefei reprezentanţei BERD în Moldova, Julia Otto, prin creditul dat, deja al treilea pentru Mobiasbanca, BERD răspunde la cererea înaltă pentru astfel de finanțare și know-how.

„Mobiasbancă și echipa sa profesionistă a devenit un partener strategic și dedicat al BERD. Avem plăcerea de a continua aceste eforturi comune pentru a susține în continuarea creșterii completivității, profitabilității și economiile de energie ale companiilor private din Republica Moldova”, a spus ea.

Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Societe Generale, Ridha Tekaia, a menţionat că banca cu ajutorul partenerilor – BERD şi UE, primele două împrumuturi în valoare totală de zece milioane euro au fost pe deplin asimilate și rezultatul obținut este remarcabil.

„Mai mult de 35 de companii din Moldova au beneficiat de finanțare cu o componentă de grant de până la 20 la sută precum și de expertiză tehnică profesională pentru investiții de economisire a energiei. Acest nou împrumut este expresia angajamentului Mobiasbancă de a ajuta comunitatea de afaceri locală care solicită finanțare și consultanță pentru investiții în eficiența energetică”, a spus el.

Tema economisirii energiei este actuală pentru Moldova, care importă peste 90% din resursele energetice consumate, cheltuind pentru aceasta circa o treime din buget. Totodată, capacitatea energetică a ţării este de trei ori mai mare decât în statele UE.

Începând cu anul 2010, din momentul când BERD a dat startul finanțării eficienței energetice în Moldova, mai mult de 38 milioane euro au fost distribuite prin programul MoSEFF prin băncile participante, ajutând 157 de întreprinderi să reducă facturile de energie și emisiile de CO2. Aceste proiecte au ajutat la reducerea emisiilor de CO2 cu 58,000 tone, echivalentul emisiilor produse de peste 40,000 autoturisme.

„INFOTAG” precizează: MOBIASBANCA - Groupe Societe Gеnеrale este una dintre cele mai mari bănci comerciale din Moldova, care deserveşte peste 130 mii de clienţi şi are o reţea de 58 de filiale. Principalii acţionari sunt Sociеtе Gеnеrale – 67,85%, BRD – Groupe Sociеtе Gеnеrale – 20% şi BERD – 8,84%.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.24 19:17 David
    Tikaia sa misca banca asta spre pozitiile de lider la piata noastra bancara!
  2. 2015.12.26 16:12 Galaina
    Chind trei banci din Moldova au probleme Rida Tekaia sa face de la Mobiasbanca o bombonica!
  3. 2015.12.28 09:05 Daniaela
    Asa si trebue dl Tikaia!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.