Finanţe

​CONSILIUL CONCURENŢEI A CERUT CA ÎN BUGET SĂ FIE RESTITUITĂ ASISTENŢA ACORDATĂ BĂNCILOR FALITE

13 ianuarie, 2016

Consiliul Concurenţei a cerut Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi Ministerului Finanţelor (MF) să ia măsurile de rigoare pentru ca băncile falite – Banca de Economii (BEM), Banca Socială (BS) şi Unibank (UB) să returneze asistenţa financiară de stat acordată acestora de BNM sub garanţia statului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, este vorba despre suma de 14,8 mlrd. lei, pe care regulatorul băncii o putea acorda celor trei bănci pentru a evita colapsul financiar din ţară.

Consiliul Concurenţei a subliniat faptul că aceste resurse BNM le-a acordat în lipsa unui plan de restructurare a acestor instituţii financiare.

În comunicatul Consiliului, citat de agenţia „INFOTAG”, se vorbeşte că „folosirea ajutorului de stat de către băncile comerciale beneficiare după expirarea a 6 luni de la acordarea acestuia se consideră abuzivă”. În document se mai menţionează că nenotificarea ajutorului de stat de către Ministerul Finanțelor sub formă de garanții de stat în condiții preferențiale pentru Banca de Economii, Banca Socială, UNIBANK este, de asemenea, o încălcare a Legii cu privire la ajutorul de stat.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.