Finanţe

​CAMERA AMERICANĂ DE COMERŢ SALUTĂ MORATORIUL PE CONTROALE CERUT DE PREMIER

28 ianuarie, 2016

Camera Americană de Comerț salută moratoriul cerut de premierul Pavel Filip pe controlale agenților economici. Totodată, în cadrul unei întrevederi cu oamenii de afaceri, aceștia au salutat intenția noului guvern de a crea condiți atractive pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova, iar Pavel Filip a dat asigurări că este determinat să înlăture toate barierele în acest sens.

Directorul executiv al Camerei Americane de Comerț Mila Malairău a salutat în cadrul întrevederii dispoziția de miercuri a premierului privind stoparea controalelor și și-a exprimat speranța că instituțiile respective vor fi în continuare funcționale. "Salutăm dorința de a face ordine în efectuarea diverselor controale ale activității agenților economici. Ar fi bună această perioadă de moratoriu. În același timp, pentru noi este important ca instituțiile respective să fie funcționale pentru că la moment implementează reforme urgente și necesare activității de business", a menționat reprezentanta Camerei Americane de Comerț.

Totodată, ea a salutat oportunitățile de dialog cu instituția primului ministru pentru că aceasta le permite oamenilor de afaceri să-l informeze pe premier referitor la doleanțele și constrângerile businessului.

În același timp, Pavel Filip a dat asigurări că scopul său și al guvernulu pe care îl conduce este să creeze condiții mai bune pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor. "Avem determinarea să înlăturăm toate barierele, să înlăturăm toate constrângerile, de fapt, care sufocă mediul de afaceri şi atât mai mult sperie investitorii. Nu contează că sunt ei străini sau sunt din Republica Moldova", a menționat premierul.

În context el a amintit de moratoriul care este pregătit de Ministerul Justiției și care va fi valabil 3 luni de zile. "Cel puţin pe această perioadă vă pot garanta că controale nu veţi mai primi. În acelaşi timp, 3 luni de zile vom încerca să elaborăm un cadru legal, o nouă lege care va reglementa controalele la agenţii economici astfel încât să răspundă cât mai bine intereselor oamenilor de afaceri. Totodată va fi o abordare foarte complexă pentru că noi suntem în situaţia, luând în consideraţie toate datele iniţiale ale acestei probleme, să nu fie abuzuri de controale, astfel încât Dvs să puteţi lucra liniştit, dar, în acelaşi timp, să plătiţi taxele şi impozitele în conformitate cu legile în vigoare", a declarat Pavel Filip.

Totodată, premierul a menționat că guvernul are şi alte obiective care vin să simplifice administrarea unei afaceri prin reducerea birocraţiei, aplicarea universală dar foarte bine a ghişeelor unice, extinderea serviciilor electronice, reducerea numărului de tarife pentru serviciile publice prestate agenţilor economici contra plată şi multe altele.

"Obiectivul principal este creşterea bunăstării populaţiei. Eu sunt absolut conştient că acest obiectiv nu poate fi atins de fapt fără contribuţia directă a mediului de afaceri, care poate să creeze noi locuri de lucru, care poate să crească veniturile angajaţilor, să majoreze volumul afacerilor şi deci, în concluzie, şi încasările la bugetul de stat", a punctat premierul.

Președintele Confederației naționale a Patronatelor Leonid Cerescu a salutat inițiativele premierului. "Salutăm intenția Dvs de a forma condiții mai atractive, mai stimulative pentru activitatea mediului de afaceri, inclusiv și inițiativa de diminuare a controalelor și sistematizarea acestora, fără îndoială acesta este un semnal bun', a spus acesta.

El a solicitat executivului să rezolve problemele cu care se confruntă mediul de afaceri și să mențină un dialog strâns. "Să se examineze tocmai acele probleme care împiedică activității mediului de afaceri și fără îndoială să primească decizii bine argumentate, echilibrate, în așa mod ca să aibă de câștigat și statul în sensul bun a cuvântului, și fără îndoială în primul rând mediul de afaceri. Noi suntem conștienți că atunci când mediul de afaceri va avea acele condiții care va favoriza dezvoltarea, vor fi majorate locurile de muncă și respectiv tot ce reiese de aici, majorarea salariilor și în sfârșit ceea ce ați spus dvs. bunăstarea societății. Dacă Guvernul dvs. va realiza într-adevăr acele condiții succesul este garantat", a declarat Leonid Cerescu.

Premierul Filip a propus crearea unei platforme de comunicare care să se întâlnească regulat. Totodată, el le-a propus oamenilor de afaceri să delege cinci persoane care să facă parte din consiliul economic al prim-ministrului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.