Finanţe

​DIN 1 APRILIE PENSIILE VOR FI INDEXATE CU 10,1%

14 martie, 2016

Din 1 aprilie pensiile vor fi indexate în Moldova cu 10,1%.

Potrivit agenție “INFOTAG”, o astfel de decizie a fost adoptată de către guvern sâmbătă în cadrul ședinței.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a mentionat, că procentul de indexare este calculat pe baza salariului mediu pe țară în 2015, comparativ cu 2014 cu 10,5% și creșterea indicelui prețurilor de consum în 2015, comparativ cu 2014 cu 9,7%.

Este prevazută indexarea tuturor tipurilor de pensii, stabilite în conformitate cu legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, acordate profesorilor și lucrătorilor în domeniul sănătății, precum și pensia de invaliditate.

Pensiile vor fi indexate și în cazul deputaților, membrilor guvernului, funcționarilor publici, anumitor categorii de lucrători din domeniul culturii, foștilor procurori și funcționari vamali. Indexarea va fi realizată doar pentru acea parte a pensiei, care se plătește din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensia minimă după indexare de vârsta a lucrătorilor agricoli va constitui 844.71 lei. Mărimea pentru celorlalți beneficiari ai pensiei pentru limită de vârstă va fi de 948.84 lei. Mărimea pensiei de invaliditate de gradul I este de 675.02 lei, al II și al III grad - 651.84 lei și, respectiv, 459 lei.

De asemenea, de la 1 aprilie, este prevazută indexarea cu 9,7% a compensației lunară pentru asigurarea cu alimente și suplimente nutritive care ajută organismul să scape de radionuclizi persoanele care au participat la lichidarea consecințelor accidentului de la Centrala nucleară de la Cernobâl și testele nucleare, pensiile militarilor și ofițerilor și trupelor organelor afacerilor interne.

De indexarea pensiilor vor beneficia un total de 680 de mii de persoane. Decizia va intra în vigoare după aprobarea de către Parlament.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.03.14 13:17 Ana
    Stiu ca nu este mult, dar macar asa ceva - 10%...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.