Finanţe

​BERD ŞI BEI VOR ACORDA ÎNTREPRINDERII „CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA” 110 MIL. DE EURO PENTRU MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII

12 aprilie, 2016

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) 110 mil. de euro cu tot cu granturi, pentru procurarea locomotivelor şi modernizarea infrastructurii. Despre aceasta directorul întreprinderii Iurii Topala a spus într-un interviu publicat pe site-ul întreprinderii.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Topala a spus în interviu că „50% sunt oferiţi de BERD şi 50% - de BEI. Chiar dacă urmează abia să semnăm contractul cu BEI, sperăm ca acest lucru să se întâmple în lunile cele mai apropiate. Sper că până la data de 15 sau, cel puţin, până la sfârşitul lunii curente să anunţăm şi concursul pentru procurarea locomotivelor”.

El a menţionat că „Conform caietului de sarcini, termenul de procurare a locomotivelor este de 12 luni, însă ele pot fi achiziţionate şi mai devreme, rămâne la posibilitatea producătorului”, şi speră că „până la sfârşitul acestui an vor fi deja câteva locomotive noi”.

De asemenea, dl Topala a spus în interviu că „va fi iniţiat procesul de reorganizare a întreprinderii. Volumul de marfă este principala sursă de venit a întreprinderii. Transportul de pasageri generează foarte mari pierderi, în timp ce transportul de marfă ne aduce venituri. La volumul de marfă pe care îl avem astăzi, nu avem nevoie de atâţia angajaţi. Numărul angajaţilor nu s-a modificat esenţial de zeci de ani. Dar atunci se transporta de zeci de ori mai multă marfă decât astăzi. Atunci era un volum foarte mare de lucru, funcţionau toate staţiile din ţară, iar acum avem doar câteva staţii la care se mai lucrează. Agenţii economici nu mai exportă, nici nu mai importă ca altădată. Volumul a scăzut drastic, cu aproximativ 50-60%”.

„Noi nu putem reduce numărul angajaţilor până nu modernizăm întreprinderea. Sunt nişte factori tehnologici care ne impun să modernizăm Calea Ferată. Trebuie aşadar să modernizăm, să cumpărăm tehnică care ar putea înlocui lucrul manual. Procesul de restructurare deja este început, dar va demara timp de câţiva ani. Noi avem în jur de 3 mii de oameni care deja au atins vârsta de pensionare. Chiar dacă vom disponibiliza, acest lucru se va face din numărul pensionarilor. Însă, pentru aceasta, conform calculelor pe care le-am efectuat, avem nevoie de 200 de milioane de lei. Aşa prevede legislaţia. Conform Codului Muncii, se achită pentru vechimea în muncă. Avem angajaţi care au peste 70 de ani dintre care 45 i-au lucrat la întreprindere”, a spus Directorul General al CFM, Iurii Topala.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.