Finanţe

​FIUL LUI VEACESLAV PLATON TEORETIC POATE OBŢINE PERMISIUNE DE A PROCURA 39,58% DIN ACŢIUNILE MOLDOVA AGROINDBANK – EXPERŢI

11 mai, 2016

Egor Platon – fiul cunoscutului businessman Veaceslav Platon, teoretic poate obţine permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei de a procura pachetul de acţiuni ale Moldova Agroindbank (MAIB) în mărime de 39,58%.

După cum a relatat anterior agenţia „INFOTAG”, acest pachet a fost declarat „concertat” de către Banca Naţională şi, conform legii, proprietarii acestui pachet trebuie să-şi vândă acţiunile trebuie să-şi vândă acţiunile până la 2 iunie 2016. Primul pachet, în mărime de 3,88%, care, de asemenea, a fost declarat „concertat” de BNM, nu a fost vândut şi din acest motiv deja a fost anulat de emitent.

Ambii regulatori ai pieţei – BNM şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) au ordonat băncii să anuleze pachetul de 3,88% şi să elibereze o nouă emisiune şi să o plaseze pe piaţa deschisă.

Marţi portalul NM, cu referire la serviciul de presă al BNM, a informat că în privinţa pachetului de 39,58% au parvenit cereri de la doi cumpărători.

Portalul, făcând trimitere la sursele sale, a scris că una din cereri a fost depusă de fiul lui Veaceslav Platon – Egor, cărui tatăl i-a dăruit $60 mil., ceea ce ar putea fi suficient pentru răscumpărarea acestui pachet de acţiuni ale MAIB.

Surse ale agenţiei „INFOTAG”, apropiate de regulatorii pieţei capitalului din Moldova, afirmă că în pofida relaţiilor de rudenie, BNM ar putea teoretic să-i permită lui Egor Platon procurarea acestui pachet de acţiuni.

„Dacă fiul va răspunde la toate întrebările regulatorului şi îşi va argumenta dorinţa de a procura aceste pachet de acţiuni, atunci BNM nu va avea temeiuri pentru a-i refuza eliberarea permisiunii de procurare”, a spus interlocutorul agenţiei.

El a subliniat şi „deschiderea totală a intenţiilor fiului”, astfel că BNM trebuie să aibă motive argumentate pentru a-i refuza procurarea.

„Noi putem presupune că tatăl a încălcat Regulamentul Băncii Naţionale, deoarece a tăinuit faptul că deţine un pachet mare de acţiuni. Unele companii au răscumpărat acţiunile „MAIB” (peste 43% - „I”), dar în rol de beneficiar final BNM îl putea considera pe Veaceslav Platon”, a presupus sursa.

Primul preşedintele al conducerii MAIB, în prezent acţionar al băncii, Grigore Furtună, pe pagina sa din reţelele de socializare a menţionat că Veaceslav Platon la timpul său a declarat că deţine suma de 60 de mil. de dolari, întrebându-se: „Ei, a declarat, şi ce?”.

„Nu fiul a declarat banii, ci el (îl are în vedere pe Veaceslav Platon – „I”)”. Şi ce înseamnă recunoaşterea legalităţii acestor $60 de milioane? El, din întâmplare, nu a fost recunoscut complice al deţinătorilor celor 39,5%? Cineva a studiat aprofundat acest subiect? Atunci ne rămâne doar să cerem: prezentaţi, vă rugăm, întreaga listă…”, a scris Furtună.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.