Finanţe

​ REUNIUNEA CELUI MAI IMPORTANT FORUM DE AFACERI DIN R. MOLDOVA. PARTICIPANȚII CAUTĂ SOLUȚII PENTRU DEZVOLTAREA ȚĂRII

25 mai, 2016

Forumul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) se desfășoară miercuri la Chișinău, întrunind reprezentanții cei mai de vază ai businessului din Republica Moldova, precum și politicieni și autorități atât din țară cât și de peste hotare. Printre participanții de vază ai forumului pe tema „Republica Moldova, în noul context regional”, invitați de AOAM, organizație condusă de Vlad Plahotniuc, este și fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manule Barroso.

La forum a participat și premierul Pavel Filip care a vorbit despre necesitatea reformelor și a reiterat determinarea guvernului de a le realiza și de a continua parcursul european al Republicii Moldova. „Suntem angajați în respectarea tuturor prevederilor Acordului de asociere și semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Pavel Filip.

În același timp, el a vorbit și despre măsurile prioritare pe care le are în vedere actualul guvern, și anume: stabilizarea sistemului bancar care este și subiectul de bază în discuțiile cu FMI și guvernul și-a propus drept obiectiv să elimine odată și pentru totdeauna vulnerabilitățile din sistemul bancar; reforma justiției - realizarea până la capăt a strategiei de reformare a justiției și strategiei de combatere a corupției; asigurarea unui mediu de afaceri corect și transparent.

De asemenea, guvernul își propune reforme structurale a organelor de control, astfel ca din 69 de instituții de control care există în prezent să rămână doar 10 și 4 regulatori naționali. De asemenea, reducerea în jumătate a actelor permisive.

„Guvernul și majoritatea parlamentară sunt garantul stabilității în următorii ani. Indiferent de rezultatele alegerilor parlamentare, Republica Moldova va fi un stat stabil”, a dat asigurări Pavel Filip.

Jose Manuel Barroso îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue reformele pro-europene menționând că acestea sunt benefice pentru dezvoltarea țării. „Este necesară crearea transparenței partidelor politice, reforma justiției, reforma sistemului de drept care ar contribui la progresul social”, a declarat Barroso. De asemenea, el a vorbit despre necesitatea continuării negocierilor și încheierii unui acord cu Fondul Monetar Internațional, asigurarea unui mediu de afaceri calitativ, reformele instituțiilor statului.

„Forumul se desfășoară într-o perioadă destul de complicară pentru Republica Moldova. Provocările economice nu sunt deloc simple, iar problemele care s-au acumulat în perioadele îndelungate de crize politice durează de prea mult timp. Dar avem o majoritate politică stabilă și un guvern capabil să abordeze tranșant toate problemele care există în țară. Guvernul a început o muncă grea care va dura ani. Scopul reformarea și modernizarea instituțiilor statului, inclusiv cele din domeniul mediului de afaceri”, a menționat la rândul său și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Vlad Plahotniuc.

În mod special, Vlad Plahoniuc menționat instituțiile de control care trebuie reformate pentru a elimina abuzurile. Referindu-se la fenomenul corupției, Vlad Plahotniuc a menționat că aceasta este o problemă veche, care trebuie eliminată. În același timp, el și-a asumat un nou angajament național menit să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova inclusiv a mediului de afaceri. Totodată, Vlad Pahotniuc a vorbit despre necesitata continuării reformelor pro-europene. „Noi trebuie să mergem înainte pe calea europeană, cale care ne dă posibilitate să obținem performanțele economice și sociale echivalente celor pe care le privim zi de zi și le admirăm în țările europene”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Și expertul slovac Igor Barat a vorbit despre beneficiile intrării europene. „Experiența țărilor care au trecut tranziția de la blocul comunist arată că nu există altă alternativă. Țările noastre au aceleași valori. Viitorul nostru este în UE. Toate problemele pe care le aveți acum și pe care le veți întâlni în viitor vor fi mai ușor de soluționat atunci când suntem uniți într-o comunitate europeană”, a declarat Barat. El a comparat sacrificiile necesare construirii viitorului european cu cele necesare la construirea unei case. Sunt sacrificii și investiții de ale căror rezultate se vor bucura copiii noștri, a declarat Barat fost responsabil în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro.

Iar Vladislav Jukovski, președintele celei mai mari asociații a oamenilor de afaceri „Delovaya Rossia” a menționat că mediul de afaceri din țara sa se confruntă cu aceleași probleme „Vorbim aceleași lucruri: reforme structurale, demonopolizarea economiei, reforma instituțională și a mentalității funcționarilor care văd oamenii de afaceri ca pe o vacă de muls, corupția”, a declarat Jukovski

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.25 12:06 NIC
    NU SE ARATA CA ASTA A FOST FORUM...
  2. 2016.05.25 12:07 Givi
    Si dl Lazar Valeriu este om de afacer?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.