Finanţe

​BNM A PĂSTRAT NORMA REZERVELOR OBLIGATORII ALE BĂNCILOR

27 mai, 2016

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis în ajun să menţină pentru încă o lună norma rezervelor obligatorii la resursele atrase în valută liber convertibilă la nivel de 14% din baza de calcul şi 35% - pentru resursele atrase în lei moldoveneşti şi valută neconvertibilă.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, totodată, ratele la principalele instrumente ale reglementării monetare au fost reduse cu 2%. Rata de bază la principalele operaţiuni pe termen scurt a fost redusă de la 15% la 13%, rata la creditele overnight – de la 18% la 16%, la depozitele overnight – de la 12% la 10%.

Argumentând aceste decizii, BNM precizează că deşi nivelul inflaţiei descreşte a patra lună consecutiv, aceasta încă se menține peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5%.

Banca, de asemenea, a remarcat dinamica negativă a unor indici macroeconomici. Astfel, exportul în trimestrul I s-a redus comparativ cu perioada de referinţă din anul 2015 cu 14,5%, iar importul – cu 8,9%, deşi există momente pozitive în agricultură şi industrie.

Conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern. Riscurile externe asociate presiunilor dezinflaționiste sunt marcate de activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației.

Deciziile BNM au drept scop diminuarea nivelului inflaţiei, asigurarea condițiilor monetare reale adecvate pentru stimularea creditării și economisirii, precum și pentru impulsionarea cererii interne.

În vederea susţinerii funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM va continua să gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare. În același timp, Banca Naţională va propune în continuare lichidităţi băncilor, conform calendarului anunţat pentru anul 2016, prin operaţiuni repo pe termen de 14 zile, la rată fixă, egală cu rata de bază a Băncii Naţionale plus o marjă de 0.25 puncte procentuale.

Următoarea ședinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 iunie 2016.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.27 18:34 Ivan
    Este asteptata, dar prea devreme...
  2. 2016.05.27 18:38 Raisa
    Htste o luna sa fie deja 11%, bravo!
  3. 2016.05.27 18:39 Trofim
    Cioclea face tot asa ca si Dragutanu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.