Finanţe

​ALFA BANK (ROMÂNIA) A VÂNDUT BERD PACHETUL SĂU DE ACŢIUNI LA VICTORIABANK (12,5%)

30 mai, 2016

Alfa bank (România) cedează pachetul să de acţiuni la prima bancă privată din Moldova (12,5%) – Victoriabank, - Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Surse care cunosc bine condiţiile afacerii au relatat corespondentului „INFOTAG” că preţul unei acţiuni Victoriabank cu nominalul de 10 lei a constituit 90 de lei. La asemenea preţ înalt la bursa de valori din Moldova acţiunile acestui emitent în ultimii ani nu s-au vândut. Preţul maximal pentru acţiunile vândute la bursă atingea 55 lei per acţiune.

O dată cu semnarea acestei tranzacţii, desfăşurată pe piaţa neorganizată, când principial este acordul între cumpărător şi vânzător, pachetul cumpărătorului –BERD, la Victoriabank va ajunge la 27,56%.

Surse ale agenţiei „INFOTAG” afirmă că BERD a realizat proiectul preconizat anterior. Este vorba despre crearea de către bancă a unei noi companii, în capitalul social al cărei sunt incluse acţiunile Victoriabank, după care aceasta devine acţionarul majoritar.

„La etapa iniţială de realizare a acestui proiect, BERD s-a lovit de un obstacol serios, creat operativ de autorităţile RM, care au interzis participarea acţiunilor băncilor din RM la capitalul companiilor create”, a explicat sursa, amintind că aceasta s-a întâmplat la începutul anului 2015.

Potrivit spuselor sale, după adresarea conducerii BERD către Guvernul Moldovei, obstacolul a fost depăşit prin excluderea acestei prevederi din legislaţia moldovenească.

„Şi acum, compania special creată - VB Investment Holding B.V. (Olanda), a început realizarea proiectului, scopul cărui este de a majora pachetul de acţiuni la Victoriabank, la care are legătură directă BERD, fondatoarea companiei”, a menţionat interlocutorul, care nu exclude că şi alte pachete de acţiuni (Galina Proidisvet - 13,81% şi Victor Ţurcan - 10,45% - „I”) pot ajunge la VB Investment Holding B.V.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.30 13:32 Elena
    90 de lei pentru actiunea, pretul destul de bun!
  2. 2016.05.30 13:33 Efim
    De ce nu intrabati pe CVorneliu Ghimpu sau Natalia Politov-Cangas ce inseamna asta pentru Victoriabank?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.