Finanţe

​AGRICULTORII NU APROBĂ TRANSMITEREA CREDITULUI POLONEZ ÎN GESTIUNEA BĂNCILOR – ALEXANDRU SLUSARI

01 iulie, 2016

„O greşeală conceptuală” este în opinia agricultorilor decizia Guvernului de a transmite creditul polonez de 100 mil. de euro în gestiunea băncilor moldoveneşti.

Într-un interviu pentru agenţia „INFOTAG”, preşedintele Uniunii republicane UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că prin asemenea decizie a Guvernul „împreună cu apele s-a dus şi copilul”.

„Încă din anul 2014 acest proiect a fost cerut de agricultori pentru a avea posibilitatea să procure utilaj modern agricol şi să nu conlucreze, totodată, cu băncile. Dobânda la credit cu greu a fost negociată la nivel de 2%, ceea ce este acceptabil pentru businessul rural”, a spus el.

În opinia lui Slusari, transmiterea acestui credit în gestiunea băncilor va rezulta în faptul că împrumutul se va scumpi de cel puţin două ori.

„La o dobândă în euro de 4% creditul devine puţin atractiv, deoarece cu aşa condiţii, având gaj, poţi obţine credit în orice bancă”, a spus el.

Alţi reprezentanţi ai businessului agricol au spus corespondentului „INFOTAG” că cel mai corect ar fi de a păstra Consiliul format din reprezentanţii Ministerului Economiei, cel al Agriculturii şi al Finanţelor.

„La urma urmei acest Consiliu ar putea fi fortificat, înăsprite cerinţele faţă de planurile de afaceri şi gajuri, dar de a menţine dreptul agricultorilor de a lucra cu Consiliul şi nu cu băncile”, a spus Slusari, considerând că acest subiect trebuia discutat cu asociaţiile de agricultori, care examinau cereri agricultorilor pentru mijloacele din creditul Poloniei.

Unii interlocutori s-au întrebat ce va urma în cazul în care împrumutul va fi restituit prin intermediul unei bănci care va da faliment, cum vor fi restituite plăţile?

„Deoarece aveam concluziile de audit ale companiilor internaţionale că la Banca de Economii totul este bine, iar mai apoi toţi ştiu ce s-a întâmplat”, a spus un fermier.

Surse din asociaţia agricultorilor afirmă că nu ştiu cum „această decizie neaşteptată” a Guvernului va fi percepută de partea poloneză, deoarece în acordul privind creditul de 100 de mil. de lei figurează doar Banca de dezvoltare a Poloniei, nu şi băncile moldoveneşti.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.