Finanţe

​OCTAVIAN ARMAŞU: CELE 60 MIL. EURO DE LA GUVERNUL ROMÂNIEI REPREZINTĂ PRIMA RÂNDUNICĂ A FINANŢĂRII EXTERNE A MOLDOVEI

25 august, 2016

Ministrul Finanţelor al Republicii Moldova, Octavian Armaşu, susţine că cele 60 mil. de euro oferite de Guvernul României reprezintă „prima rândunică” în deblocarea finanţării externe a ţării.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Finanţelor al României, Anca Dragu, Armaşu a spus că, graţie primei tranşe, Ministerul Finanţelor are posibilitatea reală de a finanţa proiectele de reparaţie a şcolilor şi a drumurilor şi chiar de a achita salariile şi pensiile, în caz de necesitate.

„Până în prezent, noi am finanţat achitarea salariilor din sfera bugetară a pensiilor şi alocaţiilor. Din cauza deficitului bugetar, nu aveam posibilitatea de a finanţa proiecte investiţionale”, a recunoscut ministrul.

El a atras atenţia la cooperarea strânsă între Ministerele Finanţelor din Moldova şi România, care implică proiecte investiţionale interesante. Octavian Armaşu a adus drept exemple proiectul creării punctului vamal comun Cahul-Oancea, Fondul de garantare a investiţiilor din România în economia moldovenească, precum şi proiectul „Prima casă”, care activează cu succes în ţara vecină şi poate oferi sprijin din partea statului familiilor tinere pentru procurarea unei locuinţe.

Potrivit ministrului, Republica Moldova va discuta cu Guvernul României primirea celei de-a doua şi a treia tranşe a creditului deja în anul 2017.

„Vom putea acoperi deficitul bugetului pentru 2016 cu ajutorul primei tranşe de 60 mil. euro şi a creditului de $45 mil. al Băncii Mondiale, precum şi din contul împrumuturilor pe piaţa internă pe care Ministerul Finanţelor le obţine în urma plasării valorilor mobiliare de stat”, a subliniat ministrul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.