Finanţe

​COMITETUL EXECUTIV AL BNM A MICŞORAT RATELE DE BAZĂ CU 0,5%

30 septembrie, 2016

Joi, Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a micşorat cu 0,5% ratele de bază la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată până la 9,5%, la creditele overnight – până la 12,5%, la depozitele overnight – până la 6,5%.

În acelaşi timp, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă se menţine la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă – la nivelul de 35%.

Decizia este determinată de dinamica descendentă a ratei anuale a inflației și revenirea acesteia la ţinta de 5% ±1,5%, crearea condiţiilor pentru creşterea creditării economiei şi creşterea cererii interne.

Potrivit comunicatului, conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern. Riscurile externe de natură dezinflaționistă sunt asociate activității economice reduse din țările zonei euro și continuării recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, cu repercusiuni asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni prin prisma canalului remiterilor populației și cel al comerțului extern.

BNM promite să gestioneze în continuare adecvat surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare. În același timp, Banca Naţională va propune în continuare lichidităţi băncilor, conform calendarului anunţat pentru anul 2016, prin operaţiuni repo pe termen de 14 zile, la rată fixă, egală cu rata de bază a BNM plus o marjă de 0,25%.

Următoarea ședinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 27 octombrie.

INFOTAG precizează: Ultima dată, ratele la principalele instrumente de politică monetară au fost modificate la 5 iulie, când acestea au scăzut cu 3%: rata de bază – până la 10%, ratele de dobândă la depozitele overnight – până la 7%, iar la creditele overnight – până la 13%. La începutul anului 2016, aceste rate echivalau cu 19,5%, 16,5% şi 22,5%, însă ulterior au fost micşorate de câte va ori. La sfârşitul lui februarie ratele au fost micşorate cu 0,5%, iar în martie, aprilie şi mai – cu 2%. Ratele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă şi în lei moldovenești se menţin neschimbate de la începutul anului: 14% şi, respectiv, 35% din baza de calcul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.30 11:29 Victor
    Era si asteptate, dar de ce nu micsoreaza rezerve - 35% este prea mult?
  2. 2016.09.30 12:45 Lord
    Chind asta de rezultate POZITIVA?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.