Finanţe

​GUVERNATORUL BNM: MOLDOVA ESTE NEVOITĂ SĂ ATRAGĂ INVESTITORII ÎN CONDIȚII DE STAGNARE ECONOMICĂ

30 septembrie, 2016

Moldova este nevoită să atragă investitorii în condiții de stagnare economică. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, în cadrul conferinţei MACRO 2016 „Depăşirea crizei economice: e timpul să acţionăm”. Conferinţa este organizată de Centrul analitic independent „Expert-Grup” şi Fundaţia germană Friedrich Ebert (Friedrich-Ebert-Stiftung).

El a spus că, „acum câţiva ani, investitorii erau atraşi de istoria de succes a Moldovei, de creşterea economică şi de forţa de muncă din ţară, iar acum ei văd că populaţia pleacă din ţară şi ştiu despre furtul miliardului”.

„În condiţiile de stagnare a economiei, sistemul bancar se confruntă cu problema creditelor neperformante, căci agenţii economici au luat credite, însă, după criza economică, ei nu au putut să le restituie. Din cauza stagnării, băncile nu pot acorda un număr suficient de credite performante, care să le poată acoperi pe cele neperformante. Sistemul bancar are nevoie de reforme şi de o mare transparenţă”, a menţionat Cioclea.

Consilierul guvernatorului BNM, Natan Garştea, consideră că pentru soluţionarea problemelor din sectorul bancar „trebuie obţinută o mare transparenţă în ceea ce priveşte acţionarii, precum şi trebuie schimbată politica corporativă”.

Garştea a menţionat că punctul slab în legislaţie este procedura identică de lichidare a băncilor şi a altor afaceri.

„Băncile necesită o abordare mai specifică, însă pentru început trebuie soluţionată problema garantării depozitelor bancare ale persoanelor fizice şi anume majorarea Fondului de garantare a depozitelor”, a spus el.

INFOTAG precizează: În prezent, suma garantată pe care persoana fizică o poate primi în cazul lichidării băncii constituie doar 6 mii lei. Anterior, la şedinţele comisiilor parlamentare a fost pus în discuţie un proiect de lege ce prevede ca suma de garantare să fie majorată până la 20 mii lei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.