Finanţe

​FMI VA APROBA ACORDUL CU MOLDOVA DUPĂ IMPLEMENTAREA TUTUROR ACȚIUNILOR PRIORITARE – ARMINE KHACHATRYAN

21 octombrie, 2016

Data ședinței Consiliului Directorilor FMI pentru aprobarea Programului de cooperare cu Guvernul Moldovei va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Despre aceasta se menţionează într-o declaraţie, difuzată joi seara pentru presă, eeprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în document se aminteşte că pe data de 26 iulie 2016 misiunea FMI a ajuns la un acord la nivel de personal cu autoritățile Republicii Moldova în privința unui program de reforme economice care poate fi susținută de FMI, pe un termen de trei ani.

„Până în prezent, autoritățile Moldovei au progresat semnificativ în realizarea acțiunilor prioritare convenite. Implementarea tuturor acțiunilor prioritare este condiția necesară pentru ca Consiliul de directori executivi ai FMI să ia în considerare aprobarea programului de finanțare. Data ședinței Consiliului de directori executivi va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare”, se menţionează în declaraţie.

Potrivit autorilor, „nu au avut loc nici un fel de amânări în această privință”.

După cum a informat anterior agenţia de INFOTAG, prim-ministrul Pavel Filip a spus că Programul de cooperare a Guvernului cu FMI va fi aprobat pe 19 octombrie. Având în vedere că la această dată Acordul cu FMI nu a fost aprobat, agenţia a comunicat, cu referire la sursele sale, că până la sfârşitul lunii octombrie Consiliul Directorilor FMI nu va aproba Programul.

„Cel mai probabil, procedura de aprobare a Programului va avea loc deja în noiembrie, după turul doi al alegerilor, când va fi cunoscut numele noului preşedinte al Moldovei”, a spus sursa.

Solicitat de agenţia INFOTAG, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a accentuat ferm că problema semnării Programului de cooperare cu Guvernul şi FMI nu are nicio legătură cu alegerile preşedintelui Moldovei”.

„Trebuie să mai avem puţină răbdare, Programul de cooperare a Guvernului şi Băncii Naţionale a Moldovei cu FMI va fi aprobat foarte curând”, a spus ministrul.

INFOTAG precizează: După ce Guvernul şi-a asumat responsabilitatea în faţa Parlamentului pentru un pachet de legi importante, se preconiza că Programul cu FMI va fi aprobat pe 19 octombrie. Programul este prevăzut pe o perioadă de trei ani şi presupune susţinere financiară în valoare de $180 mil. Prezenţa acestui Acord va permite deblocarea asistenţei financiare externe a Moldovei, care a fost stopată la mijlocul anului 2015.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.21 15:30 Dumitru
    Este clar ca autoritatiile nu a facut tot ce au promis la FMI.
  2. 2016.10.21 15:36 Grigore
    FMI da numai atunci chind toate conditiile sunt indeplinita!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.