Finanţe

​CONSILIUL EXECUTIV AL FMI VA DISCUTA NOUL PROGRAM DE FINANŢARE A MOLDOVEI PE 7 NOIEMBRIE

24 octombrie, 2016

Consiliul Executiv al Fondului Internaţional Monetar (FMI) va discuta noul program de finanţare a Moldovei pe 7 noiembrie.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Guvernul şi BNM au îndeplinit acțiunile prealabile ale Memorandumului de politici economice și financiare (MEFP) din cadrul acordului la nivel de personal dintre autoritățile Republicii Moldova și experții FMI, încheiat la 26 iulie 2016.

Ca urmare, Consiliul Executiv al FMI se va reuni pe data de 7 noiembrie pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare (ECF) și a Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI, adică circa $182,7 mil.

Noul program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb.

După cum a informat anterior INFOTAG, anterior se preconiza ca Programul cu FMI să fie aprobat pe 19 octombrie. Pe lângă obţinerea finanţării din partea FMI, acest program va permite deblocarea finanţării externe din partea partenerilor internaţionali ai Moldovei. Prezenţa Programului cu FMI oferă Guvernului posibilitatea să primească până la sfârşitul anului curent 55 mil. euro din partea UE, $45 mil. din partea Băncii Mondiale şi $26 mil. din partea FMI.

Programul anterior de cooperare a Moldovei cu FMI a fost lansat la 29 ianuarie 2010 şi s-a încheiat în aprilie 2013. Acest program prevedea suport financiar în mărime de $570 mil., dintre care Moldova a primit circa $490 mil. Ultima tranşă nu a fost acordată, deoarece autorităţile Moldovei nu au îndeplinit un şir de recomandări ale Fondului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.24 16:09 Inga
    Pentru Moldova asrta este bine, foarte si foarte bine.
  2. 2016.10.25 08:51 Fima
    Dl Filip acum are cu ce sa mindri, el a spus si a facut!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.