Finanţe

​CALMÂC DESPRE NEGOCIERILE CU FMI: REZULTATELE NOASTRE AU FOST APRECIATE ÎNALT

25 octombrie, 2016

Mai multe decizii adoptate în ultimul timp de Guvern au fost necesare în contextul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, iar acum, condiționalitățile fiind îndeplinite Republica Moldova așteaptă decizia Fondului în urma ședinței boardului care va avea loc la 7 noiembrie, au remarcat luni la emisiunea ”Moldova în direct” de la postul public de televiziune ministrul economiei Octavian Calmâc, cel care a fost negociatorul-șef din partea Moldovei, ministrul Finanțelor Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

Sergiu Cioclea a confirmat anunțul făcut luni de BNM că decizia privind semnarea Acordului cu Republica Moldova va fi examinată pe 7 noiembrie. ”Am verificat cu directoratul executiv care este data fixată de Consiliul executiv. La această dată (7 noiembrie n.red) va fi prezentată cererea pentru discuții. Implicit, toate acțiunile preliminare au fost completate. Avem multe acțiuni prealabile incluse în angajamentul nostru”, a precizat Cioclea.

Oficialii nu au dezvăluit toate condițiile discutate cu FMI menționând că acest lucru va fi posibil doar după 7 noiembrie, așa cum o cer practicile diplomatice internaționale. Totuși, ei au menționat că din hotărârile aprobate în ultimul timp de guvern pot fi spicuite precondițiile FMI.

Este important că s-a ajuns la această etapă, a menționat Octavian Calmâc. ”Pentru noi e important că rezultatele noastre au fost apreciate înalt”, a declarat el.

Oficialii au mai arătat că informațiile despre amânarea semnării acordului nu au fost adevărate și au fost vehiculate în contextul electoral din Republica Moldova. ”Condiționalitățile sunt multe și a fost nevoie de mult lucru tehnic ca să reușească managementul Fondului să pregătească materialele pentru board”, a menționat Octavian Armașu. Totodată, el a negat unele zvonuri că FMI ar fi cerut majorarea vârstei de pensionare. ”Acordul cu Fondul nu prevede stabilirea unei vârste de pensionare. Obiectul de reformare a pensiei este unul pe termen mediu unde e angajăm să evaluăm sistemul care există astăzi, să găsim un concept nou ca să avem un sistem de pensii sustenabil. Cel existent nu este sustenabil având în vedere situația demografică”, a declarat Armașu.

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare de aproximativ 182,7 milioane dolari SUA. Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.25 16:11 Filaret
    Acuma, in asa situatie, la care nemerit Moldova, acordul cu FMI este o reusire!
  2. 2016.10.25 16:12 Liviu
    Dl Calmic si dl Cuiocla au dreptate, pentru Moldova asa Memorandum cu FMI este foarte si foaerte important.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.