Finanţe

​MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 159,6 MIL. LEI ($7,9 MIL.) DIN PLASAREA VMS

26 octombrie, 2016

Indicele rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) şi-a oprit scăderea. La licitaţia de marţi, 25 octombrie, emitentul VMS – Ministerul Finanţelor – a plasat hârtii de valoare în sumă de 159,6 mil. lei ($7,9 mil.), oferta fiind de 180 mil. lei. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,98-8,31%, comparativ cu rentabilitatea de 7,94-8,32% la licitaţia precedentă.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Banca Naţională a Moldovei (BNM), suma obţinută de emitent la buget este cu 2,1 mil. lei mai mare decât volumul hârtiilor plasate la licitaţia de acum o săptămână. Rezultatele licitaţiei au demonstrat o majorare esenţială a cererii din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 180 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 240,5 mil. lei, fiind cu 66 mil. lei mai mult decât la licitaţia precedentă.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că rentabilitatea stabilizată a VMS prezintă in interes echilibrat, care îi aranjează în aceeaşi măsură pe emitentul şi pe cumpărătorii de hârtii de valoare.

„Rentabilitatea trebuie să fie proporţională cu principalii indicatori ai pieţei, de exemplu, cu rata de bază a BNM, care în ultima jumătate de an s-a micşorat de la 19,5% până la 9,5%, dat şi cu indicele rentabilităţii medii a VMS, care în prezent constituie puţin peste 8%”, a spus interlocutorul agenţiei.

Prognozând situaţia în perspectivă de scurtă durată – pentru decembrie 2016 şi începutul anului 2017, participantul pieţei a spus că Ministerul Finanţelor lucrează într-o strânsă colaborare cu BNM.

„Imediat ce cererea la VMS va scădea până la nivelul critic, BNM va veni în întâmpinarea emitentului de valori şi va începe să micşoreze treptat rezervele obligatorii ale băncilor, fapt ce va elibera o anumită parte de resurse. Însă deocamdată este prea devreme să vorbim despre aceasta, căci indicii lichidităţii băncilor depăşesc 40%, normativul fiind de 20%”, a menţionat el.

Alţi experţi au indicat asupra „deblocării” de către Guvern a finanţării externe a Moldovei, care, în mod teoretic, va fi posibilă după data de 7 noiembrie, când Consiliul Directorilor FMI va aproba Programul de finanţare a Moldovei.

Se preconizează că până la sfârşitul anului curent Guvernul va primi peste 3 mlrd. lei. Dintre aceştia, 1 mlrd. lei vor fi alocaţi din granturi, fapt ce va completa semnificativ bugetul de stat, iar Ministerul Finanţelor nu va mai fi nevoit să împrumute bani pe piaţa internă.

INFOTAG precizează: Prezenţa Programului cu FMI oferă Guvernului posibilitatea să primească până la sfârşitul anului curent 55 mil. euro din partea UE, $45 mil. din partea Băncii Mondiale şi $26 mil. din partea FMI. Programul de cooperare al FMI cu Guvernul şi BNM prevede finanţare în valoare de $182 mil.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.26 13:02 David
    Cu nivelu inflatiei 3% roata 8% este foarte si foarte buna.
  2. 2016.10.26 13:33 Fima
    8% toje na doroghe ne valeaiutsea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.