Finanţe

​BANCA NAŢIONALĂ A MICŞORAT RATA DE BAZĂ DE LA 9,5% LA 9%

27 octombrie, 2016

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat unanim la şedinţa de joi pentru micşorarea ratei de bază de la 9,5% la 9%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. Potrivit lui, micşorarea ratei de bază este un rezultat al reducerii ratei inflaţiei, al cărei indice anual pentru perioada septembrie 2015 – septembrie 2016 constituie 3%.

Guvernatorul BNM a atras atenţia la faptul că indicele ratei de bază a fost redus în anul curent cu peste 20 puncte procentuale. Totodată, Cioclea a remarcat că regulatorul nu poate merge după nivelul inflaţiei în scădere, ţinând cont că în 2017 există riscuri inflaţioniste.

Sergiu Cioclea a accentuat necesitatea ca BNM să desfăşoare o politică monetar-creditară şi valutară eficientă, care să susţină dezvoltarea sectorului real al economiei. El a menţionat că nu există o legătură directă între reducerea ratei de bază şi rata la credite.

„În anul curent rata de bază s-a redus cu peste 10 p.p., iar rata la credite s-a micşorat cu peste 2 p.p.”, a remarcat el.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, guvernatorul BNM a atras atenţia la faptul că instituirea unui regim de intervenţie timpurie la „Moldindconbank” „nu este un şoc nici pentru clienţii, nici pentru deponenţii acestei instituţii financiare”.

Potrivit lui Cioclea, toate acţiunile BNM au drept scop de a obţine transparenţă în structura acţionarilor „Moldindconbank”, care, după un şir de proceduri legislative, „va trece în mâinile unui investitor strategic şi îşi va continua dezvoltarea pe piaţa Moldovei”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.27 17:31 Benea
    Parca este bine? dar foarte si foarte putin...
  2. 2016.10.27 19:24 Мамука
    Развитие начнеттсяч тогда. когда эта ставка будет 3-4 процента, а сейчас рисуют красивые показатели для МВФ, который еще ни одну страну реально не спас и не поставил на рельсы устойчивого развития.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.