Finanţe

​BNM: RATA MEDIE ANUALĂ A INFLAȚIEI ÎN 2016 VA CONSTITUI 6,3%, IAR ÎN ANUL 2017 – 4,6%

28 octombrie, 2016

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă că rata medie anuală a inflației va înregistra în anul 2016 nivelul de 6,3%, iar în anul 2017 – nivelul de 4,6%. Potrivit agenţiei INFOTAG, noua prognoză a indicelui preţurilor de consum şi evoluţia acestuia pe termen scurt au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, şi prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu.

Asemenea indici ai inflaţiei arată că regulatorul pieţei a atins ţinta strategică targetată de 5% plus-minus 1,5%.

Guvernatorul BNM a precizat că inflaţia aflată în scădere influenţează pozitiv asupra reducerii dobânzilor la credite. În trimestrul trei al anului curent, ratele medii anuale ale dobânzilor aferente soldului creditelor s-au diminuat, comparativ cu trimestrul doi, cu 0,71 puncte procentuale (p.p.) la creditele în moneda națională, constituind 12,89%, și cu 0,26 p.p. la creditele în valută străină, înregistrând 6,16%.

Rata medie a dobânzii pentru depozitele în lei atrase pe parcursul trimestrului trei a constituit 10,98%, în descreștere cu 3,95 p.p. față de trimestrul precedent. Rata dobânzii pentru plasamentele în valută străină a constituit în medie 2,08% şi s-a redus cu 0,03 p.p.

Guvernatorul BNM a menţionat cu regret faptul că în anul curent rata de bază s-a diminuat cu peste 10%, iar rata la creditele pentru sectorul real al economiei au scăzut doar cu 2%.

În această perioadă, graţie eforturilor comune ale BNM şi Ministerului Finanţelor, indicele profitabilităţii valorilor mobiliare de stat a fost diminuat enorm şi a fost stabilizat la nivelul de 9%, în timp ce la începutul anului 2016 acesta depăşea nivelul de 25%.

Abordând problema creditelor neperformante din sistemul bancar, Cioclea a constatat că importanţa acestui indice nu creează probleme pentru recapitalizarea băncilor din Moldova.

Referindu-se la pachetele de acţiuni ale „Moldova Agroindbak” (MAIB) în mărime de 40%, care au fost scoase în vânzare publică, guvernatorul BNM a subliniat că mărimea acestui pachet ar putea trezi interesul investitorilor financiari. Pentru aceasta este necesar ca ei să desfăşoare propria evaluare a băncii, iar acest proces ia mult timp.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.27 13:20 ESTHER PATRICK
    Buna,
    Sunt dna Esther Patrick, un creditor împrumut privat, care oferă împrumuturi oportunitate de viață timp. Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoriile sau ai nevoie de un împrumut pentru a îmbunătăți afacerea ta? Ați fost respinse de către bănci și alte instituții financiare? Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau ipotecar? cauta mai mult, deoarece noi suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare, un lucru din trecut. Noi împrumuta fonduri pentru persoanele care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentru a investi în interes de afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că furnizăm o asistență fiabilă și beneficiar și va fi dispus să ofere un împrumut. Așa că ne contactați astăzi prin e-mail la adresa:
    (estherpatrick83@gmail.com)

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.