Finanţe

​FILIP: REFORMA SISTEMULUI DE PENSII VA DA POSIBILITATE PENSIONARILOR SA PRIMEASCA PENSII DECENTE

03 decembrie, 2016

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip atrage atenția că reforma sistemului de pensii nu mai suferă nici o amânare iar principalul efect pozitiv al acestei reforme va fi majorarea de la 35 % până la 100 % a pensiilor, bani care le va permite pensionarilor să trăiască decent. În caz contrar viitorul arată sumbru, avertizează Filip, iar Moldova se poate trezi peste 2-3 ani că nu va putea achita pensiile.

“Și vreau să înțeleagă cu toții că de fapt dacă nu facem această reformă, sistemul de pensii în 2-3 ani de zile în Republica Moldova cade. Noi nu vom putea plăti pensiile sau, cel puțin, în următorii ani, dacă astăzi rata de înlocuire este de 28 %, până în 2020 rata de înlocuire va cădea până la 13-15 %. Deci pensiile vor fi și mai mici. De aceea suntem în situația să facem această reformă. Da, va exista rezistență, dar am vorbit deja și am consultat acest proiect în majoritatea parlamentară. Cred că vom avea toată susținerea, pentru că nu există altă ieșire din situație. În fiecare an sistemul devine tot mai slab”, a declarat Filip vineri seara în cadrul emisiunii Buna Seara de la Moldova 1.

Filip dă asigurări că această reformă va da posibilitate pensionarilor să primească pensii decente. Pavel Filip recunoaște că va fi criticat în urma implementării acestei reforme din cauza majorării vârstei de pensionare la 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, dar spune că majorarea vârstei de pensionare se va întâmpla treptat, timp de 10 ani. “Da, eu știu că am să fiu criticat acum, dar eu vă asigur că peste câțiva ani toți vor fi recunoscători pentru că această reformă a fost implementată. Pentru că ea ne va da posibilitate să mărim pensiile. Și eu doar vroiam să vă spun că ca rezultat a acestei reforme, dacă o punem în aplicare așa cum ne-am programat din 1 ianuarie 2017, atunci pensionarii care vor intra în sistem, adică cel care va ieși la pensie în 2017, deja va avea o pensie mai mare, de la 50 până la 100 %. Pensia va fi 1,5 sau de 2 ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii. Atât mai mult, o categorie de pensionari, pentru că cei care au ieșit la pensie după anul 1999, au o pensie calculată în baza unei formule defectuoase, care nu reflectă realitatea sau valoarea banilor care au fost plătiți de ei către bugetul social. De aceea noi vom începe imediat cu 2017 cu valorizarea acestor pensii. Și cei care au ieșit la pensie în 2001 până în 2008, vor resimți o majorare de pensie deja în 2017 de până la 35 %. Astfel, noi vom ridica pensiile deasupra minimului de existență. Da, partea negativă este că noi vom fi în situația să majorăm și vârsta de pensionare până la 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Dar lucrul acesta se va întâmpla în timp de 10 ani. Deci în fiecare an doar cu 6 sau 4 luni de zile se va majora timp de 10 ani. Adică impactul nu va fi imediat”, a explicat Filip.

Reforma sistemului de pensii prevede 3 etape. Din 1 ianuarie resubordonarea sistemului de pensii pentru instituțiile de forță către Casa Națională de Asigurări Sociale. De la unu aprilie - valorizarea pensiilor pentru oamenii care au ieșit la pensie după anul 1999 când li s-a calculat pensia după o formulă care nu are o bază logică. “Există o categorie de oameni care s-au pensionat după anul 1999, atunci când a fost introdusă o formulă de calcul care nu are o bază logică. Eu trebuie să recunosc că până acum nu am găsit o legătură logică, or din punctul meu de vedere pensia care o primește un om care a ieșit la pensie deja trebuie să fie direct proporțională cu contribuțiile sale pe parcursul vieții în bugetul asigurărilor sociale. Păi iată această legătură din 1999 s-a rupt și se primește că cei care au ieșit la pensie după anul 1999, banii care i-au plătit la moment nu mai corespund valorii banilor care îi primește acum. Și iată noi prin această formulă vrem să valorizăm pensiile lor și în funcție de în ce an a ieșit la pensie, va avea o majorare mai mare sau mai mică. Dar în schimb va fi la același nivel la valoarea banilor care i-a plătit la timpul lui către fondul social”, a explicat Filip.

Iar a treia etapă va fi de la 1 iulie 2017, când deja va intra în aplicare vârsta de pensionare.

Filip a menționat că această reformă nu a fost impusă nici de Fondul Monenat Internațional, nici de către nimeni altcineva.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.03 11:39 Helen
    Dl Filip trebeu sa fie inca mai dur cu reforme care el face!
  2. 2016.12.03 11:39 Grigore
    Cu reforma aceasta noi a perdut 10-15 ani...
  3. 2016.12.04 14:35 Caterina
    Ce spune dl Filip - este realitatea, noi trebue sa reformem sistemu pentru plata de pensii.
  4. 2016.12.04 14:38 Svetlana
    Vse do Filipa boealisi govoriti pravdu liudeam pro situatiu s pensieami. Ni Filat, ni Leanca, ni Gaburici, ni Strelet. Vse oni hoteli biti horosimi v nasih glazah, hotea kakimi oni okazalisi - vsem izvestno. A Pavel Filip delo govorit, reformu nujno nacinati i ne slusati opozitiu i profsoiuzi.
  5. 2016.12.04 14:39 Andriu
    El singur are asa curaj, sau dl Plahotniuc spune lui ce si cum trebue sa fie de facut?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.