Finanţe

​VEŞTI PROASTE PENTRU FUNCŢIONARII CU PENSII GROASE! NOUA REFORMĂ A SISTEMULUI DE PENSII PROPUSĂ DE GUVERNUL FILIP VINE SĂ ELIMINE INECHITATEA

05 decembrie, 2016

Actualul sistem de calculare a pensiilor este dominat de inechitate în contextul în care există o categorie de cetățeni care se bucură de anume privilegii, spre deosebire de restul. Este vorba de deputați, miniștri, judecători, procurori, etc. care se bucură de o rată de înlocuire de până la 80%, pe când simplii cetățeni – de până la 26%. Lucrurile se vor schimba o dată cu aprobarea reformei sistemului de pensii, propusă de către Guvern. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Pavel Filip după ședința Guvernului, menționând că își dorește să elimine toate speculațiile legate de acest subiect.

„Există o categorie de oameni, precum sunt judecătorii, procurorii, funcționarii publici, deputații, membrii cabinetului de miniștri, dar și aleșii locali, care au o atitudine specială atunci când li se calculează pensia. Considerăm că este o inechitate pentru că, spre exemplu un judecător, care are un salariu de 20 mii se pensionează la vârsta de 50 de ani, conform legii în vigoare, și are o rată de înlocuire de 80%. Un medic, un chirurg care are un salariu de 5-6 mii de lei se pensionează la vârsta de 62 de ani și rata de înlocuire reprezintă doar 26%. Evident că există o inechitate și noi trebuie să unificăm acest sistem”, a menționat Filip.

Acesta a mai spus că odată cu intrarea în vigoare a noului proiect de lege, cei care se vor pensiona din aprilie 2017 vor beneficia de o creștere a pensiei de până la 50 sau chiar 100%. „Ce prevede acest proeict? Cei care vor intra în sistem de la 1 aprilie 2017, vor avea o pensie mai mare cu 50% sau chiar până la 100%, în raport cu pensia care ar fi avut-o calculată conform formulei care este acum în vigoare. Spre exemplu, pensia celor din 2017. Dacă are un salariu mediu cu care a contribuit de 5050 lei, va reprezenta 2250 lei sau mai mare cu 90% în raport cu pensia ar putea fi calculată conform formulei veche. Sau dacă lăsăm formula veche, dacă nu modificăm acest sistem, pensia lui ar fi reprezentat doar 1200 lei”, a subliniat premierul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.05 18:15 David
    noi nu avem incotro...
  2. 2016.12.05 18:20 Andoid
    Noi avem nevoe de asa reforma inca mai demult!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.