Finanţe

​PRIMĂRIA CHIŞINĂU A SEMNAT CU BERD UN ACORD DE FINANŢARE PRIVIND PROIECTUL DE IZOLARE TERMICĂ A CLĂDIRILOR

07 decembrie, 2016

Primăria Chişinău a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un contract de împrumut pentru finanţarea proiectului de izolare termică a 22 de clădiri din capitală.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la ceremonia de semnare a acordului, primarul Dorin Chirtoacă a spus că în timpul apropiat un contract similar va fi semnat şi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Potrivit lui, acesta este unul din cele mai importante evenimente din ultimii 10 ani la primăria Chişinău.

„Este vorba nu numai de prima tranşă de 25 mil. euro, căci în total vor fi 500 mil. euro, ci şi de utilitatea acestui proiect. În cadrul acestuia vor fi izolate termic spitale, şcoli şi blocuri din Chişinău. Acest lucru va permite să schimbăm infrastructura, dar şi faţada clădirilor. Până la sfârşitul anului vom organiza o licitaţie şi vom alege un antreprenor care va efectua lucrările începând cu 2017. Din banii acordaţi în prima tranşă urmează a fi izolate termic 22 de clădiri”, a spus primarul.

El a menţionat că din suma de 25 mil. euro, BERD şi BEI vor aloca câte 10 mil. euro cu o dobândă mică, iar 5 mil. euro vor fi oferiţi în calitate de grant din partea Agenţiei Suedeze pentru Cooperare internaţională şi Dezvoltare (SIDA).

„Vom purta negocieri şi cu locatarii, pentru ca şi ei să contribuie financiar la realizarea proiectului. Posibil că această contribuţie va constitui 10% din sumă”, a presupus edilul.

Şeful reprezentanţei BERD în Moldova, Dmitri Gvindadze, a spus că „în cadrul proiectului este prevăzută şi înverzirea oraşului. Reprezentanţii BERD au menţionat că în curând va fi elaborat Planul de acţiuni „Oraşul Verde”, pentru identificarea, prioritizarea şi abordarea provocărilor de mediu.

Proiectul va fi realizat pe parcursul a 20 de ani.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.07 15:53 Fima
    Bravo, dl Dorin, atrageti investitii pentru dezvoltarea capitala Moldovei, bine faceti, dl Chirtoaca.
  2. 2016.12.07 15:55 Filaret
    Seiceas on zavidnii jenih, devuschi i jenshini!
  3. 2016.12.07 15:56 Efim
    Emu stoit tolico palicicom pomaniti i nevest budet polnaia Colonita.
  4. 2016.12.07 19:54 Cornel
    El acun nu are viata personala, asta nu este bine de loc!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.