Finanţe

AGENŢIA PROPRIETĂŢI PUBLICE VA DESFĂŞURA SĂPTĂMÂNA VIITOARE O NOUĂ RUNDĂ DE PRIVATIZĂRI

08 decembrie, 2016

Agenţia Proprietăţi Publice (APP) de pe lângă Ministerul Economiei va desfăşura săptămâna viitoare a treia rundă de privatizare de la începutul anului, în cadrul căreia în vânzare sunt scoase bunuri publice în valoare de peste 1,4 mlrd. lei. Majoritatea absolută a bunurilor şi pachetelor de acţiuni puse în vânzare au participat de numeroase ori la licitaţii, însă fără succes.

Surse din cadrul APP au relatat pentru INFOTAG că luni, la Bursa de Valori vor fi organizate licitații pentru vânzarea a 23 pachete de acţiuni proprietate publică de stat. Suma mijloacelor financiare, raportată la prețul inițial de vânzare al pachetelor de acțiuni ale statului se estimează la aproape 774 mil. lei. La vânzare vor fi scoase fabrica de covoare „Floare-Carpet” (59,486%), hotelul „Chişinău” (60,179%) şi compania de construcţii „Ceramica-T” din Taraclia (60,191%). În acelaşi timp, comparativ cu licitaţia precedentă, din listă au fost eliminate combinatul de vinuri „Barza Albă” (100%), companiile de petrol „Comerţ-Petrol” (100%) şi „Combustibil Solid” (78%), combinatul de tutun „Tutun–CTC” (90,81%).

La licitaţia cu strigare, care se va desfăşura pe 15 decembrie, au fost scoase pentru privatizare 15 bunuri, inclusiv patru întreprinderi de stat, şase complexe de bunuri imobile și cinci obiecte nefinalizate.

Cel mai scump obiect este blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie, amplasat pe bulevardul Dacia din Chişinău, cu un teren aferent de peste 9 ha. Obiectul este propus spre vânzare deja opt ani consecutiv, dar fără succes. În acest răstimp, preţul iniţial al obiectului – 32 mil. lei, s-a redus de circa 20 de ori. Construcţia blocului administrativ a fost suspendată în anul 1994, având un nivel de finisare de 48%.

Printre obiectele puse în vânzare pentru prima dată se numără institutul de proiectări „Iprocom” (preţul iniţial de 3,5 mil. lei), baza de odihnă „Lux” de la Vadul lui Vodă (470 mii lei) şi baza turistică „Moldova” din Ucraina (8,1 mil. lei).

Pe 16 decembrie expiră termenul pentru depunerea ofertelor de participare la concursul comercial de privatizare a 14 bunuri în valoare de aproape 600 mil. lei. Cel mai scump dintre acestea este Fabrica de sticlă din Chişinău, al cărei preţ iniţial este de 232 mil. lei, şi Combinatul poligrafic din Chişinău – 149 mil. lei. Comparativ cu runda a doua de privatizare, preţul primului lot a fost micşorat cu 11 mil. lei, iar preţul celui de-al doilea lot a rămas neschimbat.

La concursul investiţional au fost scoase pentru privatizare cinematografele din oraşele Fălești și Leova. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie 900 mii lei, fiind cu 95 mii lei mai puţin decât la licitaţia precedentă. Volumul minim al investiţiilor trebuie să constituie 2,2 mil. lei (+0,4 mil. lei).

INFOTAG precizează: La începutul lunii octombrie, veniturile din vânzarea bunurilor proprietate publică de stat au constituit 291,8 mil. lei, fiind de 17 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2015. La primele două runde de privatizare au fost vândute bunuri de stat în valoare de 283,9 mil. lei.

În anul 2015 au avut loc două runde de privatizare. Din bunurile în valoare de 1 mlrd. lei care au fost propuse spre vânzare au fost vândute obiecte în sumă de numai 36,7 mil. lei, ceea ce este de şase ori mai puţin decât a fost preconizat şi de 4,5 ori mai puţin decât în 2014.

Pentru anul 2016 sunt prevăzute venituri din privatizare la nivelul de 300 mil. lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.08 19:15 Valerii
    Nu este cel mai potrivit moment...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.