Finanţe

​GUVERNUL A APROBAT MAJORAREA ACCIZELOR LA ŢIGĂRI, BERE ŞI PRODUSE PETROLIERE

13 decembrie, 2016

Guvernul a desfăşurat în ajun o şedinţă extraordinară în cadrul căreia a aprobat circa 30 de modificări la proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2017, care urmează a fi adoptat de Parlament în lectură finală.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru INFOTAG că au fost aprobate propunerile deputaţilor privind majorarea accizelor la produsele din tutun, bere şi produse petroliere, deşi nu în volum deplin.

Astfel, în 2017, accizul la bere în Moldova va fi majorat de la 2,38 lei la 2,7 lei per litru, dar nu 2,5 lei, cum era planificat iniţial în proiect. În susţinerea majorării accizului la bere până la 3 lei a venit ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, şi vicepremierul Gheorghe Brega. Însă Ministerul Finanţelor şi Guvernul, în general, nu au sprijinit această idee.

„A fost o iniţiativă de a majora accizul la bere. Noi am sprijinit-o parţial. Accizul se va majora cu circa 20 de bani per litru, iar acest lucru oricum va aduce venituri suplimentare în buget. Eu susţin majorarea acestor accize, dar avem anumite limite, deoarece noi în continuare avem un control slab la frontiera de est. Dacă între noi şi Ucraina va fi o diferenţă mai mare la impozite şi accize, riscăm să încurajăm un trafic mare de contrabandă din Ucraina în Moldova şi, respectiv, încasările la buget se vor micşora”, a comunicat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Potrivit lui, din aceleaşi considerente, accizele la produsele din tutun vor fi majorate puţin.

Astfel, se preconizează ca accizele la ţigaretele cu filtru să fie de 360 lei + 12% pentru 1 mie de bucăţi, dar nu mai puţin de 480 lei (anterior se propunea 350 lei + 12% pentru 1 mie de bucăţi, dar nu mai puţin de 460 lei). Accizele la ţigaretele fără filtru vor constitui 120 lei pentru 1 mie de bucăţi (anterior se propunea 100 lei).

Cota accizului pentru articolele de bijuterie din metale prețioase a fost păstrată în mărimea existentă la moment, deşi anterior se preconiza renunţarea la acciz, după exemplul altor ţări.

Totodată, au fost extinse facilitățile fiscale pentru rezidenții Zonelor Economice Libere, cu condiția că aceștia vor efectua investiții suplimentare pentru a majora numărul de angajați. De asemenea, au fost aprobate mai multe modificări privind activitatea importatorilor și exportatorilor, inclusiv necalcularea penalității în cadrul procedurii de amânare a determinării definitive a valorii în vamă și celei de stabilire cu caracter definitiv a codului mărfii și acordarea posibilității de prelungire a termenului de admitere temporară până la 10 ani cumulativ.

O altă modificare vizează persoanele fizice şi anume micșorarea cotei impozitului pe venit de la darea în posesiune sau folosință a proprietății imobiliare către alte persoane fizice, de la 10% la 7%.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.13 16:26 Chirill
    Cum sa faci afacerea in asa accize?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.