Finanţe

​RATA MICĂ A INFLAŢIEI ÎN MOLDOVA MENŢINE ATRACTIVITATEA VMS, ÎN POFIDA RENTABILITĂŢII SCĂZUTE

28 decembrie, 2016

Rata relativ mică a inflaţiei în Moldova menţine atractivitatea valorilor mobiliare de stat (VMS), în pofida rentabilităţii lor aflată în scădere. Pe piaţa VMS cererea domină oferta, iar acest lucru îi permite Ministerului Finanţelor să atragă pe piaţă resurse în condiţii avantajoase.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la licitaţia de marţi, 27 decembrie, emitentul VMS – Ministerul Finanţelor – a plasat hârtii de valoare în sumă de 167,75 mil. lei. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 5,16-5,47%, comparativ cu rentabilitatea de 5,78-6,49% la licitaţia precedentă.

Rezultatele licitaţiei au confirmat tendinţa unei cereri mari din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 160 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 325,6 mil. lei.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că cererea atât de mare la VMS arată că băncile se confruntă cu dificultăţi la plasarea resurselor în sectorul real al economiei.

„Lichiditatea curentă în exces a băncilor nu permit autorităţii de reglementare să recurgă la micşorarea rezervelor obligatorii, al căror indice în 2016 s-a menţinut la un nivel destul de înalt – de 35% din resursele atrase în valută naţională”, a spus interlocutorul agenţiei, menţionând că sectorul real al economiei nu absoarbe resursele financiare ale „băncilor arhipline”.

Rentabilitatea în scădere a VMS rămâne destul de atractivă pentru participanţii pieţei de capital, deoarece aceasta acoperă rata inflaţiei.

„Indicele anual al preţurilor de consum constituie în prezent 2,6% (noiembrie 2016 – noiembrie 2015 – „I.”). Dacă recesiunea economică va continua şi în anul 2017, atunci hârtiile de valoare ale statului vor fi şi mai solicitate, cu condiţia că acestea vor acoperi rata inflaţiei”, a menţionat un participant profesionist al pieţei.

INFOTAG precizează: În proiectul de lege a bugetului pentru anul 2017 Ministerul Finanţelor planifică să reducă volumul emisiunii de hârtii pentru plasarea pe piaţa internă, cu ajutorul cărora statul împrumută bani pentru acoperirea deficitului bugetar. La începutul anului 2016, rentabilitatea VMS constituia 25-27% şi în decurs de 10 luni aceasta a fost micşorată de patru ori.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.