Finanţe

​GERMANIA VA OFERI MOLDOVEI 6 MIL. EURO ÎN CADRUL UNEI ÎNŢELEGERI DE COOPERARE TEHNICĂ

28 decembrie, 2016

Guvernul Germaniei va oferi Moldovei suport tehnic în valoare de 6 mil. euro pentru dezvoltarea serviciilor publice. Potrivit agenţiei INFOTAG, aceasta prevede Înţelegerea de cooperare tehnică, care a fost semnată miercuri la Chişinău.

Potrivit documentului, 2 mil. euro vor fi folosiţi pentru modernizarea serviciilor publice locale, 3 mil. euro – pentru sporirea calităţii şi eficienţei în domeniul asistenţei medicale, iar 1 mil. euro – pentru consilierea prim-ministrului în domeniul dezvoltării economice. Implementarea proiectelor va fi coordonată de Agenţia Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ). Guvernul RM se angajează să scutească GIZ de plata tuturor impozitelor de stat.

„Semnarea acestui acord este mai mult simbolică, deoarece pe 14 decembrie 1991 Germania a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Pe parcursul a 25 de ani, această ţară ne-a oferit susţinere permanentă în dezvoltarea democraţiei, a economiei şi sferei sociale. De asemenea, o importantă deosebită o are contribuţia sa în realizarea Acordului de Asociere RM-UE de către Moldova”, a spus la ceremonie viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur.

Potrivit ambasadoarei Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz, în perioada de cooperare, Berlinul i-a acordat Chişinăului susţinere financiară în valoare de peste 120 mil. euro.

„Aceste mijloace au fost direcţionate spre modernizarea infrastructurii sociale, a administrării publice, în special la nivel local şi regional, spre atragerea investitorilor, asigurarea cu apă potabilă a oamenilor de la sate”, a spus ea.

Diplomatul a subliniat că Guvernul Germaniei ar putea pune la dispoziţia Guvernului Republicii Moldova alte 10 mil. euro în cadrul unui nou proiect, „Iniţiativa sanitaţie”, în scopul îmbunătăţirii accesului populaţiei la sanitaţie, în special în şcoli şi instituţii de învăţământ.

Anterior, Guvernul Germaniei s-a angajat să acorde RM un grant în mărime de 28,5 mil. euro pentru asigurarea cu apă potabilă a raioanelor din centrul şi sudul republicii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.