Finanţe

​BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ, ŢINÂND CONT DE RISCURILE INTERNE ŞI EXTERNE

30 decembrie, 2016

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 9%, la creditele overnight la nivelul de 12% şi la depozitele overnight la nivelul de 6%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 35%.

Decizia este determinată de tendinţa de a reduce inflaţia până la ţinta de 5% ±1,5%, crearea condiţiilor pentru creşterea creditării economiei şi creşterea cererii interne.

Potrivit comunicatului Băncii, conduita politicii monetare continuă să se profileze în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern. Riscurile externe de natură inflaționistă sunt asociate majorării prețurilor internaționale la produsele alimentare, la petrol și la gaze naturale alături de fluctuațiile de pe piețele financiare.

Potențialele riscuri și incertitudini de proveniență internă la adresa inflației decurg din condițiile existenței unui exces de lichiditate, din impactul modificărilor de accize aferente politicii fiscale pentru anul 2017 și, respectiv, a recoltei din anul 2017.

BNM va continua să gestioneze adecvat surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare. Astfel, banca va propune în continuare lichidităţi băncilor, conform calendarului anunţat pentru anul 2016, prin operaţiuni repo pe termen de 14 zile, la rată fixă, egală cu rata de bază a BNM plus o marjă de 0,25%.

Următoarea ședinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 ianuarie 2017.

INFOTAG precizează: Ultima dată, ratele la principalele instrumente de politică monetară au fost modificate pe 27 octombrie, când acestea au scăzut cu 0,5%: rata de bază – până la 9%, ratele de dobândă la depozitele overnight – până la 6%, iar la creditele overnight – până la 12%. La începutul anului 2016, aceste rate echivalau cu 19,5%, 16,5% şi 22,5%, însă ulterior au fost micşorate de câteva ori. Ratele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă şi în lei moldovenești se menţin neschimbate de la începutul anului: 14% şi, respectiv, 35% din baza de calcul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.