Finanţe

​AGENŢIA MOODY'S A ÎMBUNĂTĂŢIT RATINGUL MOLDOVEI DE LA „NEGATIV B3” LA „STABIL”

16 ianuarie, 2017

Agenţia internaţională autoritară Moody's a îmbunătăţit ratingul investiţional al Moldovei de la „Negativ B3” la „Stabil”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, modificarea calificativului vine ca urmare a reducerii riscurilor pentru asistența financiară oferită autorităților în urma semnării, la sfârșitul anului 2016, a unui Acord cu Fondul Monetar Internațional, precum și datorită promovării unui nou cadru legal de reglementare a activității instituțiilor bancare din țară.

Agenţia Moody's a menţionat, de asemenea, „situaţia politică mai liniştită după schimbările din conducerea guvernului în anii 2014-2015, când furtul bancar a dus la creşterea bruscă a datoriei publice”.

În acelaşi timp, experţii Moody's susţin că ratingul Republicii Moldova rămâne în continuare constrâns în mod semnificativ de un nivel ridicat de sărăcie, impedimente structurale în calea creşterii economice și o putere instituțională slabă.

Premierul Pavel Filip a spus că decizia Moody's este o veste îmbucurătoare şi importantă pentru Moldova”.

„Ea este rezultatul direct al eforturilor pe care și noi la Guvern, și colegii de la Parlament, și toți cetățenii moldoveni le-au făcut să depășim o criză economică și una politică dificile. Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de parcurs cu UE, a demarării unor reforme importante și a semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială. E un semnal încurajator pentru 2017. Îmi doresc, totodată, ca, în viitor Moldova să primească rating pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară”, a scria Pavel Filip pe pagina sa de facebook.

Liderul Partidului Democrat, coordonatorul executiv al coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc, a spus că decizia Moody's este „un semnal pozitiv pentru Moldova, dar probabil neplăcut pentru populiștii și manipulatorii din așa-zisa opoziție, cei care au criticat reformele începute de Guvern anul trecut și au încercat să blocheze semnarea acordului cu FMI”.

„Vom continua reformele, chiar dacă unele nu sunt prea populare, la capătul lor este însă rezultatul așteptat de toată lumea – creșterea bunăstării oamenilor”, a subliniat el.

INFOTAG precizează: Pe 31 iulie 2015, Moody's a menţinut ratingul creditar al Moldovei la nivelul B3, însă a micşorat perspectiva de dezvoltare de la stabil la negativ. Decizia a fost luată în legătură cu nivelul scăzut al lichidităţii hârtiilor de valoare de stat, acest lucru fiind legat în primul rând de „riscurile sporite în asigurarea susţinerii financiare multilaterale”, adică de lipsa acordului cu FMI şi blocarea asistenţei financiare externe.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.16 12:47 David
    Inca un pas mic spre bine Moldovei!
  2. 2017.01.16 13:05 Fima
    Guvernu lui Filip face fata, bravo!
  3. 2017.01.16 13:06 Grigoras
    Este fapto foarte si foarte pozitiv...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.