Finanţe

​UN NOU CICLU DE CREDITARE NU VA MICŞORA ÎN MOD MECANIC INDICATORUL CREDITELOR NEPERFORMANTE – GUVERNATORUL BNM, SERGIU CIOCLEA

24 februarie, 2017

„Speranţa că un nou ciclu de creditare va permite să micşoreze în mod mecanic indicatorul creditelor neperformante este iresponsabilă şi, deseori, înşelătoare”, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea.

Într-un interviu pentru agenţia INFOTAG, el a spus că aceasta este cu atât mai periculos când ponderea creditelor compromise în stocul creditelor neperformante are tendinţă de creştere.

„Băncile trebuie să-şi îmbunătăţească procedurile de gestiune şi monitorizare a riscurilor. Chiar dacă mediul de afaceri şi problemele economice afectează calitatea creditelor pe sistem, gradul de înrăutăţire este diferit de la o bancă la alta. Desigur, BNM va verifica aceşti indicatori la toate băncile în decursul anului 2017, dar diferenţa pe care o observăm este un indiciu că băncile gestionează acest aspect diferit”, a spus bancherul.

Potrivit guvernatorului BNM, pentru a gestiona eficient problemele legate de creditele neperformante, conducerea băncilor trebuie să identifice cauzele care au dus la înrăutăţirea calităţii portofoliului de credite.

„Este vorba despre o concentrare de riscuri faţă de un client în particular, faţă de o ramură economică în dificultate sau poate că e rezultatul unui „business-model” deficient? Care este calitatea evaluării iniţiale a creditelor şi cea a monitorizării riscurilor? Care este calitatea structurării şi amortizării creditelor, nu avem oare o supraconcentrare de credite-bullet (cu rambursarea principalului la maturitate)?”, a menţionat Cioclea.

Întrebat despre situaţia Moldovei la capitolul credite neporformante comparativ cu ţările din regiune, bancherul a spus: „Suntem la mijlocul clasamentului, deşi trebuie să recunoaştem că, ţinând cont de diferenţele în standardele contabile, comparaţia nu este perfectă”.

Guvernatorul BNM a precizat că exemplul altor ţări indică necesitatea creării rezervelor pentru a îmbunătăţi gradul de acoperire (cu provizioane) şi consolidării fondurilor proprii pentru a evita decapitalizarea.

„Înrăutăţirea calităţii portofoliului de credite din ultimul timp arată ca bancherii şi-au asumat riscuri mai mari, or riscurile au tendinţa să se materializeze cu o anumită intârziere după acordarea creditelor. Contractarea activităţii de creditare este un element agravant, dar nu este cauza principală a fenomenului. Fuga înainte cu scopul de a „dilua” problemele prin acelaşi mod de creditare riscantă nu face decât să complice problemele şi să ducă la situaţii de insolvabilitate”, a subliniat bancherul.

Sergiu Cioclea a recunoscut că BNM a înăsprit disciplina referitor la aplicarea regulamentului privind clasificarea creditelor neperformante.

„Vreau sa vă atrag atenţia că în unele bănci nici nu existau departamente responsabile de evaluarea riscurilor sau funcţii independente de control. Cu părere de rău, suntem departe de „sterilitate”. Scopul nostru e să schimbăm această situaţie. Şi nu văd nimic rău în faptul că disciplina şi rigoarea bancară se vor difuza, prin canalele de transmisie a creditului, în economie”, susţine el.

Guvernatorul BNM a spus că cel mai bun suport al creşterii economice este când băncile selectează pentru finanţare cele mai bune şi rentabile proiecte economice, şi nu cele „în pierdere”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.